Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
beşiğinde yatan bir bebek

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Çocuk sahibi olmaya hazırlanan ebeveyn adayları bekleyen büyük bir sınav vardır: yenidoğan bebeğin uyku süreci. Hâlihazırda ebeveyn olup bebeklerde uyku düzeni hakkında bilgi edinmek isteyen ebeveyn sayısı da epey fazladır. Biz de yazımızda yenidoğan bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur hakkında aylara göre dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağız.


Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Öncelikle her bebeğin uyku süreci ve ihtiyaçlarının farklılık gösterdiğini bilmelisiniz. Yenidoğan bebek uyku düzeninde de buna dikkat ederek bir rutin oluşturmalısınız. Bu doğrultuda, bebeğin kaç saat uyuması gerektiğini de bilmek gerekir. Yenidoğan bebeklerde ortalama uyuma süreleri şu şekildedir:


40 günlük bebekler günde en az 11-15 saat uyurlar.

2-3 aylık bebekler günde ortalama 18 saat uyuyabilirler.

4 aydan sonra gece uykusu gündüz uykusundan daha fazla olabilir.

6 aylık bebeklerde, 5-6 saatlik kesintisiz uyku görülür ve uyku sorunları ortaya çıkabilir.

10-12 aylık bebekler, günde toplam 10-12 saat uyuyabilirler.


Görüldüğü üzere bebeklerde uyku süreleri, yaş aldıkça farklı şekilde seyreder. Yenidoğan bebeklerde uyku düzeninin amacı da ideal uyku sürelerini kaçırmadan bebeğin gelişimine katkı sunmaktır. Çünkü yenidoğan bir bebek için uyku süreci, zihinsel ve fiziksel gelişimin önemli bir kısmını destekler.


Düzenli uyku sayesinde bebeklerin beyin hücreleri sağlıklı bir şekilde gelişir. Ayrıca öğrenmeye açık bir zihin sağlarken gün içindeki aktivitelerine uyum sağlayabilmeye de yardımcı olur.


Uyku düzeni oluşturmak; uyku-uyanıklık döngüsünü sağlamlaştırır ve bebeğin biyolojik saatini düzenler. Bu da uyandığında daha huzurlu ve beslenmeye de açık olmasını sağlar. Bu doğrultuda yenidoğan uyku düzeninde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:


Kesintisiz ve konforlu gece uykusunun olması gerekir,

Gece uykusunun kesintisiz olması için çok yumuşak ve çok sert olmayan yatak seçilmelidir,

Günde en az 12 saatlik uyku süreci olmalıdır,

Yenidoğan odasının sessiz ve hijyenik olması gerekir,

Uykuya yardımcı olması adına burnu çok yormayan bitkisel yağları içeren oda kokuları kullanılabilir (Lavanta, papatya vs.)

Aç bebeklerin uykuya dalması zorlaşabilir. Bu durumu önlemek için uyku öncesi doğru besinler, doğru porsiyon eşliğinde verilmelidir.


Genel hatlarıyla bebekler kaç saat uyur, yenidoğan bebek uykusu neden önemlidir sorularını yanıtladık. Şimdi ay ay yenidoğan bebeklerde uyku düzeni kurmanın adımlarına bakalım.

Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni Oluşturma

uyuyan bebeğe bakan bir kadın

Yenidoğan bebek uyku düzeni, birçok ebeveyni endişelendiren bir konudur. Bu noktada bebeğin ne zaman ve nasıl uyuması gerektiği hakkında güvenilir bilgiler edinmek gerekir. Yenidoğan bebek için uyku düzeni oluştururken gece uykusunun daha uzun sürmesi gerektiğini bilmelisiniz. Gelişim sürecinin istenilen şekilde olması için gece uykusunun kademeli şekilde daha uzun olması gerekir.


Uykuya geç dalma ve sürekli ağlama durumunda ise sabırlı olmanız gerekir. Bu durumda bebeğin yanında olmalı fakat ağlama tepkisinin de doğal bir tepki olduğunu bilmelisiniz. Gece uykusunun uzun sürmesi için de mutlaka oda sıcaklığının 17-22 derecede olmasına dikkat etmelisiniz. 


1 Aylık Bebek Uyku Düzeni Oluşturma

Bir yaşında da uyku gerilemesi belirtileri yaşanabilir. Bu durumda bebek, uykuya geç dalabilir veya daha az uyumuş şekilde erkenden kalkabilir. Bunu engellemek için mutlaka uyku gerilemesinin farkında olmalı ve buna göre uyku rutini oluşturmalısınız. Uykuda birtakım sorunlar görünüyorsa mutlaka beslenmeye ve uyku ortamına dikkat etmelisiniz. Özellikle bebeği aç yatırmamaya ve bebek yatağının uykuya uygun olmasına özen göstermelisiniz.


2 Aylık Bebek Uyku Düzeni Oluşturma

Genellikle bebekler, 1-2 aylık süreçte daha sakin şekilde uyuma eğilimindedirler. Bu süreç, bazı etkenlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, yaşam alanının değişmesi bebeklerde birtakım uyku sorunlarına neden olabilir. İki aylık bebeğin uyku düzenini oluştururken de bebeğin en az 4 saat aralıksız uymasını sağlamalısınız. İki aylık bebeğin gündüzleri uyumama nedeni ise odanın ideal sıcaklıkta olmaması veya sindirim sorunu yaşaması olabilir.


3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Oluşturma

Üç aylık bebeğin uyku düzeni, gelişim sürecine bağlı olarak değişebilir. Bu süreçte bebekte duygusal, fiziksel ve motor beceriler gelişir. Örneğin; bebek, ağlayarak ebeveynleri yanına çağırabileceği bildiğinden ağlama tepkisi gösterebilir. Yine oyuncaklar ile oynama ve yavaş yavaş sesler çıkarma durumu da meydana gelir.


Uykuda ise gece uykusuna olan ihtiyaç artar. Genellikle en az 6 saat gece uykusuna ihtiyaç duyulur. Gündüz uykusunda ise aşırı güneş ve sıcaklık olmadan hafif serin ve sessiz bir uyku ortamı oluşturulmalıdır.


Yenidoğan ve 3 aylık bebeklerin uyku düzenine dair bilinmesi gerekenleri paylaştık. Şimdi de yenidoğan bebeklerin uyku düzeninde dikkat edilmesi gerekenlere göz atalım.

Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

tavşanlı oyuncağı ile uyuyan bir bebek

Bebek uyku rutini oluştururken sık tekrar edilen bazı hatalar mevcuttur. Bu hatalardan biri, bebeği destekli şekilde uyutmaktır. Yani bebeği sallama, emzirme veya pışpışlama yoluyla sürekli uyutmak, artık bir rutin hâline dönüşebilir ve bebek devamlı buna ihtiyaç duyabilir.


Ayrıca bebeğin gündüz ve gece uykusunun aynı ortamda tamamlamasına özen göstermelisiniz. Bebeğin uyku odasına uyum sağlaması için mutlaka buna dikkat etmeli ve gündüz-gece uykusunun takibini yapmalısınız. Peki bebek için uyku ortamında ve uyku sürecinde nelere dikkat etmelisiniz? İşte yenidoğan bebek uyku düzeninde dikkat edilmesi gerekenler:


Bebeği aç yatırmamakla birlikte 1 saat önceden yeme ve içmeyi kesmelisiniz.

Gündüz ve gece uykusuna geçmeden 15 dakika önce bebeği ilgili odaya yatırmalısınız.

Gündüz uykusunda loş, gece uykusunda ise zifiri karanlığa yakın bir uyku ortamı olmalıdır.

Bebek 4 ile 5 aylıkken uykuya dalmasını kolaylaştırmak için uyku arkadaşı bir oyuncak alabilirsiniz. Bu oyuncağın, yutulabilir küçük parçaları olmayan tüysüz ve yıkanabilir bir oyuncak olmasına özen göstermelisiniz.

Yenidoğan bebekleri ağır yorgan, battaniye ve yastıklardan uzakta bir yerde uyutun. Bu tekstil ürünleri bebeği rahatsız edebilir ve uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Bebekler için özel olarak üretilen bebek yorganı ve bebek yastığı ürünlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Yatak tercihi için yenidoğan bebeklere özel üretilen lateks, pamuk veya bambu bebek yatakları seçebilirsiniz.

Bebeğin çarşafla oynamasını önlemek amacıyla lastikli çarşaf tercih edebilirsiniz. 


Dilerseniz "Bebekler Nasıl Uyumalı, Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?" içeriğimizi okuyarak bebek uyku pozisyonlarıyla alakalı detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Doğum sürecine takiben bebek uyku eğitimlerine katılarak gerekli bilgileri edinmeyi de düşünebilirsiniz. Bebeğin uyku gerilemesi sürecinde ise ebeveynlerin ortaklaşa hareket etmesi gerekir. Sadece anneye yüklenmeden eşit şekilde uyku bölünmelerine karşı bebeğin yanında olmak önemlidir. Bu süreçte bebeğin 6 aylık gelişimini de göz önünde bulundurarak bazı tekstil ürünlerini almayı değerlendirebilirsiniz.


Bebek yatağı ile beraber yenidoğan bebeğe uygun diğer tekstil ürünleri için de Lova Yatak Bebek Ürünlerine göz atabilir, bütçenize en uygun kaliteli ürünü tercih seçebilirsiniz.


Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni ve dikkat edilmesi gerekenleri paylaştık. Lova Yatak Blog sayfamızı ziyaret ederek uykuya ve yatak ürünlerine dair merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.