Yaşamın tüm alanlarında hijyenin ne kadar önemli olduğunu, pandemi sürecinde çok daha iyi anlamış olduk. Bu dönemde kişisel temizliğimiz konusunda çok daha dikkatli olmanın yanı sıra zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz evlerimizdeki temizlik rutinlerini de sıklaştırdık.
Bu durumun sağladığı faydalar bir yana dursun, evde her gün kullanılan yatakların temizliğini de unutmamak gerekiyor. Peki zamanla mikroorganizma ve bakterilerin yuvası haline gelen yatak temizliği nasıl yapılır? Evde yatak temizliği yapmak için nasıl bir rutin oluşturulabilir? İşte ipuçlarıyla adım adım yatak temizliğine dair bilmeniz gerekenler!
Eğer yatak temizliğine giriştiyseniz ilk adımınız yatağın üzerindeki çarşaf ve yastıkları kaldırmak olmalı. Yatağınızın her bir noktasını detaylı bir şekilde temizlerken kirli çarşaflarınızı da çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Böylece yatağınızın yüzeyini tam olarak inceleyebilirsiniz. Lekeli yatak temizliği için gerek duyuyorsanız malzemelerinizi hazır hale getirebilirsiniz.
Her ne kadar üzerini çarşaf ile örtüyor olsanız bile yatağınızın yüzeyinde zamanla toz birikintileri oluşur. Bu nedenle yatak temizliği nasıl yapılır konusuna dair atılması gereken ikinci adım ise yatağınızın üstünü vakumlama tekniği ile temizlemek olmalı.
Eğer elektrikli süpürgenizin döşeme aparatı varsa onu kullanarak yoksa da süpürge başlığını temizledikten sonra yatağın tüm yüzeyini süpürebilirsiniz. Dar alanlar kirlerin en çok biriktiği alanlardır. Bu nedenle özellikle dikişlerin olduğu kısımlarda daha fazla sabırlı ve özenli davranmanız gerekebilir. Böylece yatağınız buharlı temizleyici ile yatak temizliğine de bir adım daha hazırlanmış olacak.
Lekeli yatak temizliği oldukça detaylı bir işlemdir. Bu noktada dilerseniz buharlı temizleyici ile yatak temizleme seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Yatağınızın yüzeyindeki kalıntıları temizledikten sonra sıra geldi lekeleri gidermeye. Yatağın üzerinde yaşayan, maytlar kir ve bakterilerle beslenir. Bu canlıların yatağın üzerine bıraktığı dışkılar ise yatağın yüzeyinde zamanla sararlamalara neden olur.
Oluşan sararmaları gidermek için lekeli alanları bir bezin üzerine sıkmış olduğunuz leke temizleyici ile nazikçe silin. Ardından başka bir bezi soğuk su ile ıslattıktan sonra leke temizleyici ile silmiş olduğunuz alanın üzerinden bu bezle tekrar geçin.
Bu adımda yatağın dokusuna zarar vermemek için temizleyiciyi direkt olarak yatağın üzerine uygulamamakta fayda var. Bu yöntem yalnızca sararmaların değil çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşmuş diğer lekeleri de yok etmeye yardımcı olur.
Aynı zamanda bezi mutlaka soğuk su ile ıslatmalısınız çünkü leke temizleyici sıcakla temas ettiği takdirde daha derin lekelere neden olabilir. Sirke ile yatak temizliği de yatağın üzerindeki lekelerden kurtulmak için etkili bir yöntemdir. Sirke ve ılık su kullanarak lekeleri çıkardığınız gibi yatak yüzeyini dezenfekte de edebilirsiniz.
Temizleyici özelliği ile karbonatın yalnızca mutfaklarda değil pek çok alanda kullanıldığını biliyor muydunuz? Yatağa işleyen ter damlaları ve kirler bir süre sonra rahatsızlık verecek boyutta kötü kokulara neden olabilir. Tam da bu noktada karbonat imdadınıza yetişiyor. Peki karbonatla yatak temizliği nasıl yapılır?
Yatağınızın yeniden tertemiz olmasını ve kötü kokuların uçup gitmesini istiyorsanız, üzerine tüm yüzeyini kaplayacak şekilde karbonat serpin. Daha kolay olması için bu işlemi bir elek yardımıyla uygulayabilirsiniz. Karbonatları temizlemeden önce bir süre bu şekilde bekletin.
Karbonatla yatak temizliği leke ve sararmaları giderdiği gibi yatağınızın kokusunu da değiştirebilir. Hem doğal hem etkili yatak temizleme yöntemleri arasında karbonat size aradığınız verimliliği sunar.
Bütün bunlara ek olarak yalnızca kötü kokuları gidermekle kalmayıp gece uyurken yatağınızın mis kokusunu içinize çekmek isterseniz, karbonatı yatağın üzerine dökmeden önce içine en sevdiğiniz kokudan birkaç damla damlatabilirsiniz. Güzel kokular için bir diğer seçeneğiniz ise karbonat uygulamasından sonra beyaz sabun ile yatak temizliği yapmak.
Aradan yaklaşık olarak 7-8 saat geçtikten sonra yatağın üzerindeki karbonat kalıntılarını elektrikli süpürge yardımıyla süpürün. İster karbonat ister sirke ister beyaz sabun ile yatak temizliği yapıyor olun, süpürme işlemini es geçmeyin.
Her ne kadar yatağın ön yüzünü kullanıyor olsanız da temizlik işine girişmişken yarım bırakmak olmaz. Yatağın diğer kısmı da zamanla kirlenebilir. Bu nedenle yatağı ters çevirerek uygulamış olduğunuz diğer adımları yatağın arka yüzü için de tekrarlayın.
Ayrıca eğer yaylı yatak kullanıyorsanız yatağın içerisindeki yayların zamanla sıkışarak sizi rahatsız edebileceğini de belirtelim. Bu nedenle yaylı yatakların her üç ayda bir çevrilerek diğer yönünün kullanılması önerilir. hassas yay teknolojisi ile üretilen yataklar için böyle bir durum söz konusu değildir.
Püf noktalarıyla yatak temizliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını öğrendiğinize göre geriye tek bir şey kaldı o da yatağınızı kirlerden koruyarak kullanım ömrünü uzatmak. Bunun için detaylı temizlik işlemini düzenli aralıklarla tekrarlamak büyük önem taşıyor. Ek olarak bir sonraki temizliğe kadar yatağınızda birikecek kir miktarını azaltmaya yardımcı olan yatak koruyuculardan faydalanmak ise yatağınızın uzun ömürlü olması için yapabileceğiniz en iyi yatırım olacaktır. Kirlerin yatağın içine nüfuz etmesini önleyen alezler, çamaşır makinesinde yıkanabilme özellikleriyle de pratik bir kullanım sunar.
Yatak nasıl temizlenir konusunu tüm detaylarıyla öğrendiğinize göre şimdi tertemiz yatağınıza mis kokulu çarşaflar serip üzerinde renkli düşler görmenin tam sırası!
Çarşaflarınızı düzenli sıklıkta değiştirmek yatağınızı korumanın yanı sıra uykudan aldığınız verimi üst seviyelere çekmeye yardımcı olur. Özellikle lastikli çarşaflar yatağın etrafını da sardığı için koruyuculuğu çok daha yüksektir. Yatağınızın temizliği ve düzeni kadar stiline de önem veriyorsanız farklı tarzlara uygun olarak tasarlanmış renkli ev tekstili ürünlerimize de göz atmanızı öneririz.