Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
arka planda uyuyan bir bebek ve bir emzik

Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde uyku ile ilgili sorunlardan biri uyku gerilemesidir. Özellikle ilk iki yılda yaşanan uyku regresyonu ya da gerilemesi, kısaca uyku düzeninde yaşanan değişikliklerdir. Ebeyenleri endişelendiren ve çoğu zaman uykusuz bırakan bu durumu anlamak için öncelikle uyku gerilemesi belirtilerini ve nedenlerini bilmek gerekir? Öyleyse bebeklerde uyku gerilemesi nedir sorusuyla bu konuya giriş yapalım.


Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nedir?

Bebeklerin doğumuna takiben uyku ile ilgili bazı sorunlar baş gösterebilir. Bebeklerin yaşadığı uyku gerilemesi ise tüm uyku sürecinin değişimi anlamına gelir. Uyku gerilemesi durumunda, gündüz ve gece uykusu birbirine karışır ve ebeveynleri uykusuz geceler bekler.


Uykuda sürecindeki değişim, ebeveynlerin bu süreç ile ilgili bilgi edinmesini gerektirir. Yenidoğan bebeklerde görülen uyku gerilemesi, düzenli uyku geçmişine sahip bebeklerde de görülür. Uyku gerilemesinin nedenleri ise şöyledir:


Bebeğin yaşam koşullarındaki değişiklikler,

Bebeğin gelişim süreçlerinden geçmesi, (emeklemesi, yürümesi, diş çıkarması, sesler çıkarması, konuşmaya başlaması vb.)

Ayrılık anksiyetesi yaşaması,

Bağımsız hareket etme isteği.


Peki bebeklerdeki bu değişimi nasıl gözlemleyebiliriz?

Bebeklerde Uyku Gerilemesi Belirtileri

bebeği uyutmaya çalışan bir kadın

Bebeğin uyku gerilemesi yaşayıp yaşamadığını gösteren önemli belirtiler mevcuttur. Bebeğinizde veya yakınınızdaki bir bebekte gözlemleyebileceğiniz bu belirtiler sonucunda uyku rutininde bazı değişikliklere gitmek gerekir. Öncelikle bebeklerde uyku gerilemesi belirtilerini sıralayalım:


Uyku düzeninin bozulması,

Uykuya dalmada güçlük,

Aşırı uykulu olma,

Huzursuzluk ve sık sık uyanma,

Gece uykusunda kesinti yaşanması,

Sürekli emme isteği,

Gündüz ve öğle uykusuna dalmakla zorluk.


Yukarıdaki belirtiler, erken bebeklik döneminde görülür. Genellikle 4 ay uyku gerilemesinden 2 yaşına kadar bu belirtiler gözlemlenir. Şimdi aylara göre bebeklerde uyku gerilemesine göz atalım.

Uyku Gerilemesi Hangi Aylarda Olur?

beşikteki uyuyan bebeği seven bir kadın

4 Aylık Bebeklerde Uyku Gerilemesi

Ebeveynlerin sorduğu 4 aylık bebek neden uyumaz sorusunun cevaplarından biri, uyku gerilemesidir. Dört aylık bebekler, REM uykusundan NON REM uyku dönemine geçerler. Bebeklerde NON REM uyku, derin uyku döngüsünü içerir. Bu süreçte bebekler, sık uyanma, uykuya dalmada güçlük veya hafif uyuma gibi belirtiler gösterebilir.


Uyku gerilemesi olarak bilinen bu dönem, bebeklerin uyku sürecinde kritik değişikliklere neden olur. Dört aylık bebek, bu süreçte gündüzleri her bir uykuda 2 saat gece uykularında ise 3 saati bulabilir. Gece uykusu da iki seferde bir kesilebilir. Bu dönemde mutlaka uyku sürecini desteklemesi için sağlıklı ve düzenli bir beslenme rutini oluşturmak gerekir. Genellikle 4 aylık bebeklerde uyku gerilemesi, diğer aylara göre daha kalıcıdır.


6 Aylık Bebek Uyku Gerilemesi

Bebeklerde uyku gerilemesinin kendini gösterdiği aylardan biri 6 aylık dönemdir. Bu dönemde, en az 15 saat uyuyan bebekler, gelişim sürecine bağlı olarak birtakım uyku değişiklikleri gösterebilirler. Altı aylık bebeğin uyku reddinde, artan gece uyanmaları ve sabahları erken uyanma belirtileri görülür. Bu süreçte uykuya dalmada sorun yaşanabileceği gibi gün içinde kısa şekerlemeler de görülebilir. Yine de her bebekte bu sürecin aynı işlemeyeceğini belirtmiş olalım.


7 Aylık Bebek Uyku Gerilemesi

Uyku gerilemesinin görülebileceği 7 aylık dönemde ise bebeklerde gece uyanmaları yaşanabilir. Bu dönemde yine gündüz ve gece uykusunun süresi kısalır. Ayrıca geceleri 6-7 saat kesintisiz uyku süreci görülse de sık sık gece uyanmaları da yaşanır.


8-10 Aylık Bebek Uyku Gerilemesi

Bebeklerde 8 aylık uyku gerilemesi, yine gelişim süreci belirtilerine bağlı şekilde görülür. Bu dönemde bebeğin diş çıkarması, dil becerilerinin gelişmesi ve yürümeye başlaması, uyku sürecini de etkiler. Bu dönemdeki en az 3 uyku geçiş süreci, 2’ye düşebilir. Ayrıca bu süreci yaşayan bebeklerde uyku yorgunluğu görülebilir.


1 Yaş Uyku Gerilemesi

Bir yaşına gelen bebekler ortalama 12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bebek 1 yaş uyku gerilemesi; bebeklerin yeni beceriler öğrenirken uykuya dalmakta zorlanmalarına veya sık uyanmalarına yol açabilir. Bebeklerin 18 ay gerilemesi ise yine bebeğin gelişim sürecinde bağımsız hareket etme ve keşfetme isteğinin artmasıyla kendini gösterir. Bu dönemde, uykuya direnme ve gece boyunca sık sık uyanma gibi belirtiler görülebilir. Bu yaş aralığında, bebekler çevrelerine daha fazla ilgi duyar ve bazen uykuya geçmek yerine oyun oynamayı tercih edebilirler.


2 Yaş Uyku Gerilemesi

Bazı bebeklerde 2 yaş uyku gerilemesi de yaşanabilir. Bir anda değişebilen uyku rutini, ebeveynleri de şaşırtabilir ve tedirgin edebilir. Ancak diğer aylarda da olduğu gibi değişen uyku süreci, normal bir süreci ifade eder. Bebekler 2 yaş uyku gerilemesi belirtileri, gece sık sık uyanma, uykuya dalmada isteksizlik ve gündüzleri erken uyanma şeklinde kendini gösterir.


Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde uyku regresyonu olarak kendini gösteren gerileme sürecinin bitişi net değildir. Bebekten bebeğe değişen bu uyku döngüsü, kısa veya uzun zamanlı sürebilir. Bu dönemi en az sorun ile atlatmanın yolu ise ebeveynlerin bilinçli hareket etmesidir. Uyku gerilemesinin süresi de genellikle 1 hafta ile 2 haftalık süreci bulabilir.


Uyku Gerilemesinin Çözümü Var Mı?

Uyku gerilemesi nasıl düzelir sorusunun tek bir cevabı yoktur. Gerileme süreci, bebek gelişiminin bir parçasıdır ve gelişim evrelerine bağlı şekilde kendini gösterir. Bu süreç ebeveynler açısından zorlu bir dönem olsa da tamamen çözümsüz değildir.


Uyku gerilemesi çözümü için bebeğe uygun rutinler oluşturabilirsiniz. Bu doğrultuda, bebek yatağını değiştirmek veya beslenme rutininde değişiklik yapma gibi çözümleri düşünebilirsiniz. Bebeğin uykusunu en rahat şekilde geçirmesi için mutlaka yastık, yatak ve yorganda istenilen konforu sunmalısınız. Özellikle gece uyanmalarını en aza indirmek için yatağın ve yastığın uygun sertlikte olması önemlidir.


Yenidoğan bebeklerde ideal yatak sertliği, orta sertlik derecesinde olmalıdır. Çok yumuşak yatak, bebeğin yatağa gömülmesine yol açabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Orta sertlikteki yataklar ise bebeğin rahat hareket edebileceği ve sırt desteği alabileceği en uygun sertlik derecesini sunar. Aynı şekilde yastık ve diğer tekstil ürünlerinin de bebeği rahatsız etmeyecek şekilde seçilmesi önemlidir. Lova Yatak üzerinden yenidoğan bebeklerin sağlığına özel üretilen tüm Bebek Ürünlerine göz atarak bebeğin rahat bir uyku geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Yatak ve tekstil ürünleri dışında bebeğin beslenme rutinine de dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda, Geceleri uykusuzluk çeken bebeğin gün içinde aşırı derecede aç kalmasını önlemek lazımdır. Bunun için uyku saatlerine yakın besleyici bir öğün sunulabilir. Uykuya geçmeden önce hafif bir beslenme düzeni uygulanabilir ancak midesinin rahatsız olmasına neden olacak ağır gıdalardan da kaçınılmalıdır. Yine sağlıklı uyku alışkanlıkları için şekerli gıdalardan uzak durmak, bebeğin daha düzenli bir uyku geliştirmesine yardımcı olur.


Sizinle bebeklerde uyku gerilemesi nedir sorusu eşliğinde tüm merak edilenleri paylaştık. Sağlıklı ve hijyenik bir uyku sürecini destekleyen Lova Yatak uykuya yardımcı ürünler aracılığıyla siz de konforlu bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.