Genellikle uykuya daldıktan 1 ya da 2 saat sonra ortaya çıkan uyurgezerlik, uykunun 3. evresinde meydana gelir ve ortalama 10 dakika kadar sürer. Öyle ki uyku evreleri arasında bulunan 3. evre, en derin uykunun yaşandığı zaman dilimi olarak da bilinir.
Peki uyurgezerlik neden olur? Tedavisi var mıdır? Yazımızın devamında bu soruların yanıtını bulabilirsiniz!
Ek olarak, uyku evrelerinin etkileri hakkında yazdığımız Uyku Evreleri Sırasında Vücudun 6 Tepkisi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Uyurgezer olma durumu pek çok sebepten kaynaklanabilir. Örneğin genetik olabildiği gibi bazı ruhsal problemlerden de kaynaklanabilir. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan uyurgezerlik neden olur birlikte bakalım.
İşte uyurgezerliğe neden olan 9 faktör!
Yapılan araştırmaya göre genetik, uyurgezerliğe neden olan faktörler arasında bulunur. Dolayısıyla ailesinde uyurgezerlik olan bireylerin uyurgezerlik eğilimlerinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Fakat genetiğin, uyurgezerliği etkileyen faktörler arasında yalnızca bir tanesi olduğunu da belirtmek gerekir.
Kişilerin kullandığı bazı psikiyatrik ilaçların yan etkisi olarak uyurgezerlik meydana gelebilmektedir. SSRI olarak bilinen antidepresan ilaçları kullanan kişilerde, uyurgezerlik olasılığı daha yüksek bir şekilde seyredebilir. Bu tarz ilaçları kullanmadan önce gerekli tedbirlerin alınması mantıklı olacaktır.
Özellikle küçük çocuklarda, uyku sırasında uyandırılmanın uyurgezerliğe neden olduğu biliniyor. Bunun temel nedeni ise kişilerin en derin uyku evresinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Diğer yandan uyku apnesi yaşayan birçok kişinin de uyurgezerlik problemi ile karşı karşıya olduğu durumlar söz konusu olabilmektedir.
Yetersiz uyku ve uykusuzluk, uyurgezerliğe neden olan bir faktör olarak karşımıza çıkar. Özellikle bireylerin günlük 7 saatten az uyuması, uyurgezerliğe yakalanma riskini artırır. Dolayısıyla yeterli uykunun, uyurgezerliği önlemede etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Uykusuzluğun nedenleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? 10 Temel Uykusuzluk Nedeni başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Araştırmalara göre migren ve uyurgezerliğin ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, migren hastalarında yüksek uyurgezerlik ve gece terörü vakaları bildiren birçok çalışmayı doğrulamaktadır. Dolayısıyla migrenin, uyurgezerliğe neden olan bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz.
Uyurgezerlik neden olur sorusuna verebileceğimiz bir diğer yanıt ise stres ve aşırı yorgunluktur. Bazı insanlar için gündüz yaşadıkları aşırı stres, geceleri uyurgezerliğe neden olabilir.
Özellikle yoğun çalışma temposuna veya stresli bir hayata sahip kişilerin, uyurgezerlik rahatsızlığına yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtmek gerekir..
Bir mide rahatsızlığı olan reflü ile uyku bozuklukları arasında bir bağlantı olduğunu gösteren birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde uykusuzluğun ve uyurgezerlik riskinin, reflü yaşayan bireyler daha sık rastlandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Uyurgezerlik her ne kadar çocuklarda daha yaygın görülen bir durum olsa da belirli bir yaşın üzerindeki insanlarda da görülebilir. Bunun temel nedenin ise beyin hücrelerinin ölümüne yol açan hastalıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Uyurgezerlik neden olur sorusunu yanıtladığımıza göre uyurgezerliğin herhangi bir tedavisi olup olmadığından bahsetmek gerekir. Uyurgezerlik, bir uyku bozukluğu olsa da kronik bir hastalık değildir ve herhangi özel bir tedavi gerektirmez. Ancak uyurgezerlik problemine neden olan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi uygulamalarından faydalanılabilir.
Buna ek olarak çocuklarda görülen uyurgezerlik problemi, büyüdükçe kendiliğinden geçerken yetişkinlerde ise ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle uyurgezerlik sırasında bazı güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Çünkü kişi, kendisine zarar verebileceği gibi başkalarına da zarar verebilir. Öte yandan, uyurgezerliğin önüne geçmenin bazı yolları da vardır.
Bunlar ise şöyle sıralanabilir:
• Uykunuzu yeterli ve tam aldığınıza emin olun. Bu doğrultuda günlük en az 7 saat uyumaya çalışın.
• Yatak odası dekorasyonu için koyu renkler kullanın. Koyu renkler, uyku kalitenizi artıran bir etkiye sahiptir.
• Uyku rutinine bağlı kalın. Kısacası her gün aynı saatte uyumaya çalışın.
• Kaliteli bir yatak aldığınıza emin olun. İnsan bedeni ile uyumlu sünger yapısına sahip yataklar, uyurgezerlik riskini azaltabilir.
• Yastık seçiminize önem verin. Doğru yastık seçimi yaparak yalnızca uyurgezerlik değil pek çok uyku probleminin de önüne geçebilirsiniz.
Bu noktada kullanıcılarına kusursuz uyku konforu sunan Lova Yatak ayrıcalığı ile birbirinden rahat yatak çeşitleri ve yastık seçenekleri arasından sizin için en uygun olanı kolaylıkla bulabileceğinizin de altını çizelim.
Yatak ve yastık seçeneklerine ek olarak diğer pek çok uyku ürünü alışverişlerinizde de kaliteli uykunun adresi Lova Yatak’a güvenebilirsiniz. Üstelik son derece kolay bir şekilde, tek tıkla siparişlerinizi oluşturabilir ve uzun süre kullanacağınız uyku ürünlerinin keyfini çıkarabilirsiniz!
Bu yazımızda sizler için uyurgezerlik neden olur sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Görüldüğü üzere uyurgezerlik, birbirinden farklı pek çok faktörden kaynaklanabilir. Diğer yandan uyurgezerliğin özel bir tedavisi olmadığını ve altında yatan asıl problemin çözülmesi ile düzelebileceğini tekrar belirtelim.
Dolayısıyla her ne olursa olsun, uyurgezer kişilerin mutlaka bir uzmana danışmasını tavsiye ederiz. Böylece uyugezerliğin altında yatan asıl probleme göre bir tedavi yöntemi uygulanabilir.
Uyku dünyasına dair aklınızdaki pek çok sorunun cevabı için Lova Blog’u ziyaret etmeyi unutmayın!