Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Mavi ve beyaz ağırlıklı bebek odası

Ayrıntılarıyla Yenidoğan Yatak Seçimi Nasıl Yapılır?

Bebeğinizi kucağınıza almak için gün sayıyorsanız eminiz ki içinde bulunduğunuz şu günlerde aklınızı kurcalayan pek çok konu var. “Alacağımız kıyafetlerin bedeni nasıl olmalı” ya da “odasını ne renge boyasak daha iyi olur” soruları şöyle dursun yanıt bulmanız gereken çok daha önemli bir soru var: Yenidoğan yatak seçimi! 


Hiç kuşkusuz yenidoğan bir bebek, gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için gününün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmek zorunda. Hem daha verimli bir şekilde uyuyabilmesi hem de yetişkinlere göre çok daha hassas olan omurga ve kemiklerinin zarar görmemesi için ebeveynlerin bebekleri için en ideal yatağı seçmesi ise çok önemli.  


Bebeğiniz için hangi yatağın uygun olacağı ile ilgili bilgi sahibi değilseniz endişelenmenize hiç gerek yok, çünkü sorunuza yanıt bulabileceğiniz en doğru yerdesiniz. Yenidoğan yatak seçimi ile ilgili bilmeniz gereken pek çok ayrıntı olduğunu söylemek mümkün. 


Bu doğrultuda bizde En iyi yatak markası Lova Yatak olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, sevimli mi sevimli bebeklerin üzerinde mışıl mışıl uyudukları yataklarında bulunması gereken özellikleri tüm ayrıntılarıyla sizlere aktarıyoruz.

Yenidoğan Yatak Seçimi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sırtüstü uzanmış gülümseyen bir bebek

Dünyaya getirdiğiniz bebeğinizin gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için beslenmesi kadar önemli başka bir konu daha var; yatağının hangi özelliklere sahip olması gerektiği. Her ne kadar bebeğinizin en rahat uyuduğu yerin onu sarıp sarmalayan kollarınız ve göğsünüz olduğunu düşünseniz de iyi bir gece uykusu bebekler için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.


Yorucu bir günün ardından bebeğinizin mışıl mışıl uyuduğu o anı hiçbir şey değişmezsiniz değil mi? Eğer öyleyse huzur dolu bir uykuya dalması için ona gerekli ortamı sunmanız da şart. O halde gelin sizi daha fazla bekletmeden anne baba adaylarının ve taze anne babaların yenidoğan yatak seçimi ile ilgili bilmesi gerekenleri mercek altına alalım…

Bebeklerde Yatak Seçimi Konusunda Nelere Dikkat Etmeli?

Ellerini iki yana ayırmış uyuyan sevimli bir bebek

Bebeklerde yatak seçimi konusunda dikkat etmeniz gereken sayısız bağlam vardır. Her bir ayrıntıyı göz önünde bulundurarak siz de bebeğiniz için en güzel yatağı seçebilirsiniz. O halde titiz davranmanız gereken konuları şu şekilde sıralayabiliriz:


Bebeğinizin Yatağının Yumuşaklığı

Ağzı açık uyumuş bir bebek

Tüm anne babalar gibi dünyaya gözlerini yeni açmış olan bebeğinizin her şeyin en iyisine layık olduğunu düşünüyorsunuz değil mi? Öyleyse bebeğiniz diğer tüm eşyaları gibi yatağın da en iyisini hak ediyor.


Yenidoğan yatak seçimi yapılırken mutlaka göz önünde bulundurulması gereken konulardan biri, seçeceğiniz yatağın malzemenin nasıl olması gerektiği. Bebeğinizin narin cildine baktığınızda onun için en uygun olan yatağın yumuşacık, pamuk gibi olması gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü yatağın yüzeyi ne kadar yumuşak olursa bebeğinizin minik bedeninin yatağın içinde gömülme ihtimali de o kadar artacaktır. Bu anlamda da bebeğiniz için en ideal yatağın ne çok sert ne de çok yumuşak yataklar olduğu söylenebilir.


Seçmiş olduğunuz orta yumuşaklıktaki bir yatak bebeğinizin omurgasını destekleyerek deliksiz bir uyku çekmesine yardımcı olur. Buna ek olarak yenidoğan bebeklerin bir kısmı yüzüstü, kalçaları havada duracak şekilde uyuduklarından orta sertlikteki yataklar bebeklerin bu pozisyonunu da destekler.


Yatağın Dokusu

Yatağın yakın çekimde görünümü

Yenidoğan bir bebek vaktinin yaklaşık 10-18 saatini uykuda geçirir. Büyüdükçe bu süre azalsa da bebeklerin erken büyüme dönemlerinde hem beyin hem de vücut gelişimi için iyi bir gece uykusu şarttır. Her ne kadar bebeğinizin yatağının sertlik durumu uyku kalitesini etkileyen temel noktalardan biri olsa da, yenidoğan yatak seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da seçilen yatağın dokusu, yani yatağın dış yüzeyini saran malzemedir.


Vücutlarında bulunan ter bezi sayısı yetişkinlere göre daha fazla olması nedeniyle bebeklerin gün içerisinde sık sık terlediklerine şahit olabiliyoruz. En çok terledikleri zaman dilimlerinden biri de gündüz ve geceleri uyudukları saatlerdir. Bu anlamda bebeğinizin terlediğinde üşütüp hasta olmasını engellemek için mümkünse nemi hapseden kumaşlar tercih edilebilir. Hava geçirgenliği olan kumaşlar aynı zamanda bebeğinizi daha az terletir. Ayrıca küf ve bakteri oluşturmayan yapısı sayesinde bebeğinizin sağlığını korumaya da yardımcı olur.


Yatağın Yüksekliği

Bir beşiğin ve tabloların yer aldığı bir bebek odası

Sağlıklı bir uyku için yatağın sertliği ve dokusu kadar yüksekliği de son derece önemlidir. Yenidoğan bebekler için kabul edilen 0-2 yaş aralığı, aynı zamanda bebeklerin gelişimlerinin en hızlı olduğu dönemdir. Bu anlamda yatak seçiminin de gelişimlerini destekleyecek şekilde yapılmış olması gerekir.


Hem bebeğinizi düşme tehlikesine karşı koruyabilmek hem de rahat hareket edebilmesini sağlayabilmek için yenidoğan bebekler için ideal olan yatak yüksekliği ortalama 10-12 cm arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra olarak bebeğinizin çok hızlı bir şekilde büyüyeceğini unutmadan boyunu ve kilosunu da göz önünde bulundurarak en uygun yatak ölçüsünü seçebilirsiniz.


Kullanım Şekli

Beşiğinde yatan bebek

Hijyenik bir kullanım sağlamak açısından yetişkin yataklarında olduğu gibi bebeklerin kullandığı yatakların da düzenli aralıklarla temizleniyor olması büyük önem taşır. Özellikle yenidoğanlar için bu çok daha elzem bir durumdur. Bu nedenle yenidoğan yatak seçimi yaparken kendinize yatağı kolay bir şekilde temizleyip temizlemeyeceğinizi sormalısınız. Bebeğinizin yatağını oluşan kir ve lekelerden arındırabilmek için mümkünse çıkarılabilen kılıflara sahip yatakları tercih edebilirsiniz. Böylece yatağın temizliğini düzenli aralıklarla ve pratik bir şekilde sağlayabilirsiniz.


Buna ek olarak yetişkinler için de büyük önem taşıyan yatak temizliği hakkında daha detaylı bilgi almak için Püf Noktalarıyla Yatak Temizliği Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.


Yatağın Bebeğinizin Karyolasına Uygunluğu

Beşiğinde yan yatmış bir bebek

Yenidoğan yatak seçimi yaparken seçmiş olduğunuz yatağın biricik bebeğinizin karyolası ile uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Örneğin yatağın karyoladan küçük olması kenarında boşluklar oluşmasına neden olur. Bu da uykudayken bebeğinizin zarar görmesine etki edebilir. Daha büyük ölçülerde bir yatak tercih etmeniz durumunda ise yatağı zamanla hasar görebilir ve böylece kullanım ömrü kısalmış olur.


Artık sizin için dünyanın en önemlisi olan bebeğinizin geceleri mışıl mışıl uyuması, keyifli rüyalar görmesi için yatak seçiminde dikkat etmeniz gereken temel noktaları biliyorsunuz. Şimdi ise tek yapmanız gereken vermiş olduğumuz bilgiler ışığında bebeğiniz için en iyi yatağı seçmek olacak.

Çocuklar İçin Yatak Seçimi

Yatağa ters yatmış gülümseyen bir çocuk

Çocuklar için yatak seçimi yapmak, bebekler için seçim yapmak kadar meşakkatli olabilir. Fakat yine de dikkatli bir biçimde bu tercihi gerçekleştirmelisiniz. Çocuklar özellikle büyüme ve gelişme döneminde konforlu bir yatak kullanmalıdır. Aksi halde fiziksel açıdan birtakım rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Temkinli olmakta her zaman için fayda var.


3 Yaş İçin Yatak Seçimi



3 yaş için yatak seçimi yapmak zor gibi görünebilir. Fakat bu durumu tam tersine çevirmek de mümkün. İdeal bir sertliğe sahip yatak seçimi yapmak gerekecektir. Ayrıca boyut olarak da çocuğun kendini konforlu ve güvende hissetmesi açısından biraz daha büyük bir yatak seçilebilir. Etrafına bir koruma alanı yapmak, düşme gibi durumların önüne geçer.


4 Yaş İçin Yatak Seçimi



4 yaş tam olarak bebeklikten çocukluk sürecine geçişin yaşanmaya başladığı bir yaştır. O nedenle de 4 yaşındaki bir çocuk için tercih edilmesi gereken yatağın çok yüksek olmamasını öneririz. Bu şekilde daha rahat bir kullanım sağlanacaktır.


Ayrıca düşme olasılığına karşın yatağın etrafında bir koruma bölgesi de olursa daha iyi olur. Yatak sertliği ise yumuşak formda olmalıdır. Çocuğunuz bu şekilde huzurlu ve kusursuz bir uyku uyur. Bedensel olarak da ruhen de kendini iyi hisseder.


7 Yaş İçin Yatak Seçimi



7 yaş artık bir çocuğun tam anlamıyla çocukluk döneminin başladığı süreçtir. Yatak elbette çok yüksek seçilmemelidir. Fakat aşırı derecede yere yakın bir yatak seçmeye de gerek yoktur. Ne yumuşak ne sert; tamamen orta düzeyde bir yatak ile çocuğunuza kendini konforlu hissettirebilirsiniz.


Siz de Lova Yatak farkı ile istediğiniz zaman 0-6 yaş için yatak modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.


Son olarak kusursuz uykuya ulaşma serüveninizde size yardımcı olacağını düşündüğümüz bilgileri derlediğimiz blogumuza buradan ulaşabilirsiniz.