Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Modern yatak odasında boş bir yatak

Yatak Ölçüleri Nasıl Alınır? Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kaliteli bir uyku için doğru yatak seçimi yapmak oldukça mühimdir. Fakat bir yatağı seçeceğiniz zaman yalnızca rahatlığa odaklanmamalısınız. Yatak ölçüleri de bu konuda oldukça önemlidir. Malzeme kalitesi ve diğer detayları da eklemek gerekir. İşte yatak ölçüleri ile ilgili bilmeniz gereken birtakım ipuçları!

Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Gri renkli yatak başlığı ve boş bir yatak

Tek kişilik, çift kişilik, king size ve 1.5 kişilik yatak ölçüleri hakkında sayısız detay sıralamak mümkün. Şu şekilde özetleyebiliriz:


Tek Kişilik Yatak Ölçüleri


Tek kişilik yataklar çoğunlukla 90 cm genişliğinde, 190-200 cm uzunluğunda üretilir. Fakat bazı yatak üreticileri farklı ölçülerde tek kişilik yataklar da sunmaktadır. Tek kişilik yatak boyutu konusunda arz ve talep doğrultusunda farklı ölçüde üretimler de gerçekleştirilebilir.


Çift Kişilik Yatak Ölçüleri


Çift kişilik yatak ölçüsü genel olarak 140-160 cm genişliğinde ve 190-200 cm uzunluğunda sunulur. Bazı yatak üreticileri 180 cm ya da daha fazla genişliğe sahip çift kişilik yataklar da üretmektedir.


King Size Yatak Ölçüleri


King size yataklar genellikle 180 cm ya da daha fazla genişliğe sahiptir. 200 santimetreye kadar da uzunlukları olur. Dünya genelinde birbirinden farklı ölçülerde king size yataklar sunulmaktadır. Fakat buna rağmen en yaygın olanlar 180-200 cm aralığındadır.


1.5 Kişilik Yatak Ölçüleri


1.5 kişilik yatak ölçüsü, çoğunlukla çift kişilik yatak ve tek kişilik yatağın arasında kalan bir ölçüdür. 1.5 kişilik yatak ölçüleri daima 120 cm x 200 cm şeklinde olmaktadır.

Yatak Ölçüsü Nasıl Alınır?

Bej rengi yatak başlığı ve boş bir yatak

Doğru adımları takip ederek siz de yatak ölçüsü alabilirsiniz. Tüm odanın ölçüsünü aldıktan sonra yatağın genişliğini, uzunluğunu, derinliğini ölçmelisiniz. Şu şekilde mercek altına aldık:


1. Yatağı Yerleştireceğiniz Odanın Ölçüsünü Alarak Başlayın


Son derece önemli bir adımla başlıyoruz. Yatağın yerleştirileceği alanı ölçmeniz lazımdır. Buna göre bir yatak seçimi yapabilirsiniz. Duvarlardan ve öteki mobilyalardan kalan boşluklar hesaplanmalıdır. Bu şekilde daha sağlıklı bir yatak ölçümü gerçekleştirilecektir.


2. Yatağın Genişliğini Ölçün


Yatağın genişliğini ölçebilmek için yerleştirileceği duvardan öteki tarafa dek olan mesafeyi ölçün. Tek kişilik yatak ölçüsüne göre ilerleyebilirsiniz.


3. Yatak Uzunluğunu Ölçün


Yatağı yerleştirmeyi düşündüğünüz duvardan yatağın başlık kısmına kadar olan mesafeyi ölçün. Böylelikle sığdıramama gibi bir problemle de karşılaşmamış olursunuz.


4. Yatak Yüksekliğini Ölçün


Günümüzde birçok kişi yatak ölçümü yaptığı esnada yüksekliği es geçer. Bu yanlış bir adımdır. Oysaki yükseklik son derece önemlidir. Bahsi geçen ölçü, yatağın konforlu bir yüksekliğe sahip halde olup olmadığı konusunu netleştirir. 25-40 cm genel yatak uzunluğudur.


Yatak ölçüsünü kendiniz alacaksanız bahsettiğimiz adımları izleyebilir, doğru yatağı evinize dahil edebilirsiniz. Etkili bir sonuç almak adına yer işaretleme bandı ve mezura kullanmayı unutmayın!

Yatak Ölçüsü Seçimi Yaparken Dikkat Edilecek Detaylar

Boş bir yatağın yanında sehpa ve komodin

Yatak Konforu ve Malzeme Kalitesi


Yatağın malzeme kalitesinin ve konforunun ne düzeyde olduğunu anlamak, aynı zamanda da doğru ölçüye sahip yatağı seçmek için dikkat edilmesi gereken birtakım ayrıntılar vardır. Her birini şu şekilde aktarabiliriz:


Destek


Konforlu ve düzgün ölçüye sahip bir yatak daima en iyi desteği sağlamalıdır. Vücudunuzun doğru şekilde hizalanmasına da yardımcı olmalıdır. Uyku esnasında da omurga ve kasları desteklemelidir. Bu yüzden omurga, sırt ve bel desteği sunan bir yatak seçmelisiniz.


Hava Akışı


Yataktaki hava akışı, yatağın nem düzeyini ve sıcaklığını doğrudan etkiler. Bu sebeple de yatağın tasarımından malzemelerine kadar her ayrıntısı hava akışını düzgünce sağlayacak biçimde hazırlanmalıdır.


Hijyen


Olmazsa olmaz ayrıntı: Hijyen! Yatak doğal olarak zaman içerisinde kir, toz ve öteki yabancı maddelerin birikmesiyle kötü bir görünüme sahip hale gelebilir. Bu yüzden, yatağın sık sık temizlenmeye açık bir tasarımda sunulması önemlidir. Örneğin yatak kılıfının çıkarılabilir olması gerekmektedir.


Yatak Sertliği Seçimi


Ölçüyü ayarladıktan sonra yatak sertliği seçimi konusunda birçok farklı faktör devreye girer. Her biri şu şekildedir:


Vücut Tipi


Omuz, kalça ve bel genişliği gibi etkenler yatak sertliği seçimi konusunda aktif rol oynar. Örnek verecek olursak; omuzları geniş olan bir birey daha yumuşak bir yatakta uyumak isterken dar omuzlu bireyler için sert yatak daha makuldür. Yatak ölçüleri boyut belirtir, bu da vücuda göre değişik seçimler yapılmasına zemin hazırlayan bir kıstastır.


Ağırlık


Kilolu yapıda bir birey daha sert yatak tercihi yapabilirken zayıf bir kişi daha yumuşak bir yatağı kullanmaya odaklanabilir.


Uyku Pozisyonu


Sırt üstü ya da karın üstü uyuyan bireyler daha sert bir yatak seçer. Yan yatanlar ise yumuşak yapıda bir yatağı daha çok sevecektir.


Sağlık Problemleri


Sırt ve bel gibi bölgelerinde durmaksızın ağrı hisseden kişiler, ortopedik bir yatak seçmelidir. Bu şekilde kendilerini daha konforlu hissederler.


Yatak Destek Sistemi Tercihi


Yatak destek sistemi, yatağın alt kısmında yer alan ve sağlam kalmasını, bedene uygun şekilde durmasını sağlayan sistemler bütünüdür. Bu sistemin seçimini doğru yaparsanız uzun ömürlü bir yatakta karar kılmanız daha kolay hale gelir.


Yaylı Destek Sistemi


Yaylı destek sistemine sahip yataklar, yatağın altında bulunan metal yayların belirli bir şekilde sıralanması neticesinde oluşur. Bahsi geçen sistem, bedeni destekleyen ve yaylar arasında hava akışına izin veren kaplama malzemesi ile oluşturulur.


Süspansiyon Destek Sistemi


Süspansiyon yatak destek sistemi ise yatağın altındaki çerçeve üzerindeki tellerin birbirine değmeden yerleştirilmesi ile üretilir. Bu da yatağın zemininde daha fazla boş alan açarak hava akışını artırır. Aynı zamanda da nem ve terleme gibi durumların önüne geçer.


Platform Destek Sistemi


Yatağın altında bulunan tek bir düz yüzeyden meydana getirilen bu sistem, yatağın altında depolama alanı yaratır. Bunun yanı sıra modern bir görünüm oluşturması ile dikkatleri üzerine çeker.

Bonus Bilgi: Dünya Genelinde Yatak Ölçüleri Ne Durumdadır?

Yatak karyolasını açan bir adam

Farklı ülkelerdeki yatak ölçüleri; uzunluk, derinlik ve genişlik gibi pek çok kıstas açısından birbirlerinden farklıdır. Örnekleri şu şekilde sıralamak isteriz:


● Amerika Birleşik Devletleri’nde yatak modelleri çoğu zaman daha dar ve uzun haldedir. Tek kişilik olan yataklar 39 inç genişliğinde ve 75 inç uzunluğunda olabilir. Çift kişilikler ise 60 x 80 cm olabilir.

● İngiltere’de ise standart tek kişilik yatak modelleri genel olarak 90 cm en ve 190 cm boy uzunluğundadır. Çift kişilik modeller ise 135 cm genişlik ve 190 cm uzunluğa sahiptir.

● Japonya’da yatak modelleri daima ufak boylarda üretilir. Standart tek kişilik yatak 70 x 200 cm olmaktadır. Çift kişilik yataklar 140 x 200 cm olarak dikkat çeker.

● Avrupa’da ise tek kişilikler 90 x 200 cm, çift kişilik yataklar ise 140 x 200 cm şeklinde üretilmektedir.


Yatak ölçülerine dair ayrıntılı bilgiler sunduğumuz içeriğimizi burada noktalıyoruz. Konforlu bir yatak modeli arıyorsanız kesinlikle Lova Yatak ürünlerini incelemelisiniz. Birbirinden kaliteli seçeneklerin her biri burada sizi bekliyor!