Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Yatakta saate bakan bir kadın

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? 10 Temel Uykusuzluk Nedeni

Çağımızın en önemli rahatsızlıklarından biri olan uykusuzluk, bireylerin yaşamını önemli ölçüde etkileyen; mutlaka kontrol altına alınması gereken bir durum. Peki uykusuzluk nedenleri nelerdir? Uykusuzluk tedavi edilebilir mi?


Sabah erkenden yetişmeniz gereken bir toplantı var ve buna rağmen bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da gün boyu bilgisayar karşısında vakit geçirmenize rağmen geceleri hiç uykunuz olmuyor mu? O halde tıbbi literatürde insomnia olarak da bilinen uykusuzluk hastalığı ile karşı karşıya olabilirsiniz.


Kullanıcılarına kusursuz uyku konforu sunan Lova Yatak olarak sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde uykusuzluk nedenleri konusunu mercek altına alıyor, uykusuzluk probleminizi gidermeye yardımcı olacak önerileri sıralıyoruz.

İnsomnia Nedir?

Rutubetli bir odada bir yatak ve bir kadın

Uykusuzluk nedenleri konusuna değinmeden önce insomnia olarak da bilinen uykusuzluk kavramının ne olduğunu açıklamak daha faydalı olacaktır. İnsomnia yani uykusuzluk, kişilerin uyumalarının önünde büyük bir engel oluşturan uyku rahatsızlığıdır. İnsomnia’dan yakınan kişiler uykuya dalmakta zorlanabilecekleri gibi sabahları erkenden ya da geceleri sık sık uyanabilirler.


Uykusuzluk, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren; buna bağlı olarak da ruh halinde dengesizliklere ve konstantrasyon problemlerine yol açan bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Uykusuzluk strese bağlı ve geçici olarak oluşabileceği gibi, kronikleşerek uzun bir süre boyunca devam edebilir. Eğer uzun zamandır devam eden ve geçmeyen bir uyku sorunu ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz.


En Çok Yaşanılan Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?


Uykusuzluk, kimi zaman psikolojik kimi zaman biyolojik kimi zaman da fiziksel olan pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Peki temel olarak uykusuzluk nedenleri nelerdir?


1. Stres, Kaygı ve Depresyon

Gece uyanmış düşünen bir kadın

Stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik problemler en temel uykusuzluk nedenleri arasında sayılabilir. İş hayatındaki yoğun baskı, ikili ilişkilerdeki dalgalanmalar, boşanma, ölüm ve daha pek çok sebep strese bağlı uykusuzluk olarak kendini gösterebilir.


2. Alkol, Kafein ve Nikotin


Alkol, kafein ve nikotin yüksek oranda uyarıcı maddeler arasında sayılmaktadır. Alkol ve sigara alışkanlığı olan kişiler de buna bağlı olarak uykusuzluk ile baş başa kalabilirler. Öte yandan kahve ve çay gibi içecekler de yüksek miktarda kafein içerdiklerinden, bu tür içeceklerin özellikle uyku saatine yakın zamanlarda tüketilmesi uykusuzluğa neden olabilir.


3. Jet Lag

Bilgisayar başındayken yatağında uyuyan bir kadın

Yoğun bir seyahat programınız varsa ve saat farkının bulunduğu ülkeler arasında mekik dokuyorsanız jet lag yaşamanız oldukça normal kabul edilebilir. Jet lag’ın doğurduğu sonuçlardan bazıları ise sindirim sistemi rahatsızlıkları, dikkatsizlik, yorgunluk ve uykusuzluk gibi problemlerdir.


4. Çalışma Saatleri


Çalışma saatlerinin uyku düzenini bozması da uykusuzluk nedenleri arasında sayılabilir. Örneğin vardiyalı çalışan işçilerde, geceleri yeteri kadar uyuyamadan erkenden işe başlayan çalışanlarda veya geç saatlerde işe giden kişilerde uykusuzluk problemi ortaya çıkabilir.


5. Uyku Alışkanlıkları

Yorganın altına girmiş telefonuna bakan bir kadın

Eğer uyku saatleriniz düzenli değilse, uyumadan önce çok fazla bilgisayar ya da telefon ile ilgileniyorsanız veya çok fazla televizyon seyrediyorsanız; bu gibi aktiviteleriniz uykusuzluk nedenleri olarak kabul edilebilir. Uyumadan önce gerçekleşen ve uyku saatini sekteye uğratan dha pek çok aktivite uyku döngüsünün bozulmasına neden olabilir.


6. Yorgunluk ve Halsizlik


Yorucu bir günün ardından uyumak hemen herkes için zor olabilir. Özellikle gün içinde hiç ara vermeden uzun saatler boyunca ayakta kaldıysanız, çok uzun süredir verimli bir şekilde uyumuyorsanız ya da daha farklı nedenlerden dolayı kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız geceleri uyumakta zorlanabilirsiniz.


7. Yoğun Gürültü

Kafasını yastık ile kapatan biri

Yüksek ses ve yoğun gürültü de uykusuzluk nedenleri arasında sayılmaktadır. Eğer uyuduğunuz odadaki ses miktarı çok yüksekse bu durum uyumanıza engel olarak gece boyu uykusuz kalmanıza neden olabilir.


8. Beslenme Düzensizlikleri


Bazıları için bu durum şaşırtıcı olsa da beslenme saatlerindeki düzensizlik uykusuzluğun da en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır. Eğer geceleri hemen uyumadan önce tıka basa dolacak şekilde yemek yiyorsanız sindirmeniz vakit alacağından kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Bu da uykusuzluğa neden olabilir.


Ana öğün saatlerini uyku saatinden hemen öncesi olarak planlamak yerine birkaç saat daha erken yerseniz bu durumun önüne geçebilirsiniz.


9. Fiziksel Rahatsızlıklar

Yorganın altına girmiş esneyen bir kadın

Uyku sürecinde yaşamış olduğunuz fiziksel rahatsızlıklar da uyku düzeninizin bozulmasına ve uykudan istediğiniz verimi alamamanıza neden olur. Bu da uykusuzluğa kapı aralar. Örneğin yatağınızın rahatsız olması, uyuduğunuz odanın aşırı soğuk ya da sıcak olması, yastığınızın istediğiniz gibi uyumanıza engel olması bu tür fiziksel rahatsızlıkkara örnek gösterilebilir.


10. Tiroid Hastalıkları


Tiroid bozukluğu da uykusuzluk nedenlerinden bir tanesidir. Hipotiroidizm ya da hipertiroidizm hastalıklarına sahipseniz geceleri uykuya dalmada güçlük çekebilir, gün içinde de kendinizi yorgun, bitkin, halsiz ve uykusuz hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra ilaç kullanımı ve buna bağlı ortaya çıkan yan etkiler de uykusuzluğa neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak pek çok kişinin yakındığı uyku apnesi de insomnia nedenleri arasında sayılabilir.


Daha detaylı bilgi için Uyku Apnesine Ne İyi Gelir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.


Uykusuzluk Belirtileri Nelerdir?


Tıpkı uykusuzluk nedenleri gibi uykusuzluk belirtileri de bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir. Sabahları erkenden uyanıp yeniden uyuyamama, haftanın 2 ya da 3 günü uykuya dalmada güçlük çekme veya geceleri sık sık uyanma insomnia yani uykusuzluk hastalığının temel belirtileri arasında sayılabilir.


Öte yandan, gün içinde kendinizi genellikle yorgun, sinirli ve halsiz hissediyorsanız; bir işe odaklanmada güçlük çekiyor ve çeşitli hafıza sorunları yaşıyorsanız, geceleri ne kadar uyursanız uyuyun dinlenmediğinizi düşünüyorsanız verdiğimiz bu örnekler de uykusuzluk belirtileri olarak sayılabilir.

Uykusuzluk Nasıl Tedavi Edilir?

Yan uyku pozisyonunda saate bakan bir kadın

Uykusuzluk yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Peki uykusuzluk tedavisi nasıl yapılır?


  • İnsomnia ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız öncelikle bir doktora danışmalı ve altında yatan temel sebeplerin neler olduğunu öğrenmelisiniz.


  • Eğer üç aydan uzun süredir devam eden kronik uykusuzluktan muzdaripseniz, doktorunuz ilaç tedavisini uygun görebilir. Sebebi ne olursa olsun uyku probleminizi çözmek adına yaşam biçiminizde birtakım değişiklikler yapmanız gerekebilir.


  • Gün içerisinde her gün aynı saatte uyuyup uyanarak bir uyku düzeni oluşturmak da uykusuzluğun üstesinden gelmenize yardımcı olacak en temel adımdır..


  • Uykuya dalmada güçlük yaşadığınızdan şikayetçiyseniz kendinizi, zihninizi ve bedeninizi uykuya hazırlamaya yönelik eylemlerde bulunabilirsiniz.
Göz bandı, bitki çayı, saat ve haplar

Örneğin hem zihninizi sakinleştirmek hem de bedeninizi rahatlatmak adına uyumadan önce banyo yapabilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Buna ek olarak her gün yapacağınız düzenli egzersizlerle bedeninizi fiziksel anlamda rahatlatmaya yardımcı olabilir, yatak odanızı uykuya dalmanız için en uygun sıcaklığa sabitleyebilirsiniz.


Son olarak eğer yatağınız çok rahatsız olduğu için uyumakta güçlük çektiğinizi düşünüyor ve bu yüzden uykusuz kalıyorsanız gece boyu rahat etmenizi sağlayacak yeni bir yatak satın alabilirsiniz. Ek olarak yastıklarınızın ve yorganınızın da size geceleri iyi uyumanızı sağlayacak konforu sunduğundan emin olmalısınız.


Bu konuda kullanıcılarına 120 gün uyku garantisi garantisi sunan Lova Yatak kalitesine güvenerek, size en uygun yatağı bulmak için Lova Uyku Testi’ni çözebilirsiniz. Sizi rahat ettirecek yatak modellerinin hangisi olduğunu öğrendikten sonra tek tıkla satın alabilir; uykunuzu destekleyecek ev tekstili ürünlerine de göz atabilirsiniz.


Sizler için hazırladığımız diğer içeriklerimiz için Lova Blog’u takipte kalın!