Uykusuzluğun, insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkilediğinden bahsettik. Vücudumuzun iyi bir şekilde çalışması için nasıl birtakım maddelere ihtiyacı varsa uykuya da ihtiyacı vardır. Fakat uykudan yeterli verimi alamayan kişilerin vücudu tam olarak çalışamaz ve bazı sağlık problemlerine neden olur.
Aslında yetişkin bir kişinin ortalama 7 ile 9 saat arasında bir uykuya ihtiyacı vardır. Aksi takdirde yetersiz uyku, beyin ve vücut sisteminin dengesini bozarak insan sağlığını riske atar. Dolayısıyla kişinin yaşam kalitesinin de düşmesine neden olur. Peki söz konusu uykusuzluğun zararları nelerdir? İşte uykusuzluğun 10 temel zararı!
Uykusuzluğun zararları arasında unutkanlığa yol açması oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Uyku, beynin dinlenmesini ve nöronların yenilenmesi sağlar. Nöronlar ise beyinde, bilgi transferini gerçekleştiren hücrelerdir.
2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre uyku eksikliğinin, nöronları olumsuz etkilediğini ve hafıza problemlerine yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla yetersiz uykunun, beynin çalışma prensibini olumsuz şekilde etkilediği sonucuna ulaşılabilir.
Uykusuzluğun zararları arasında belki de en tehlikelisi kalp hastalığı riskini artırmasıdır. Öyle ki verimli bir uyku düzeninin, kardiyovasküler sistemin çalışma prensibini olumlu yönde etkilediğini belirten pek çok araştırma vardır.
Öte yandan, uykusuz kalan veya uyku düzeni bozuk kişilerin kalp ritminde bozukluklar meydana gelebilir. Ayrıca yine bu kişiler, kalp damar hastalıkları ve kalp yorulması gibi bazı kalp rahatsızlıklarına daha yatkın olabilir.
Uykusuzluk, fiziksel performansı etkilediği gibi kognitif bozukluklara da neden olabilir. Kognitif bozukluklar arasında yer alan dikkat dağınıklığı ise kişilerin oldukça sık yaşadığı bir problem olarak karşımıza çıkar.
Uykusuzluk ise dikkat dağınıklığına neden olan bir durumdur ve kişilerin kognitif becerilerini düşürebilir. Bu nedenle uykusuzluğun, odaklanma sorunu gibi gündelik hayatı etkileyen sıkıntılara da neden olduğu sonucuna ulaşılabilir.
Vücut, düzgün çalışması için gerekli olan enerjiyi uyku sırasında elde eder. Uyku yoksunluğu ise vücudun dengesini bozarak kişilerin daha çabuk yorulmasına neden olur. Bu nedenle uzun süre uykusuz kalan kişilerin, fiziksel performanslarında bir düşüş meydana gelebilir.
Özellikle sporcuların veya spor ile uğraşan kişilerin, güçlü bir fiziksel performansa ihtiyaçları vardır. İyi bir fiziksel performans ise yeterli uykudan geçer. Dolayısıyla yeterli uyku alan kişiler, uykusunu alamayan kişilere göre çok daha başarılı ve enerjik olur.
Uykusuzluğun zararları arasında dikkat çeken bir diğer durum ise depresyon riskini artırmasıdır. Bunun nedenlerinden bir tanesi ise kişilerin biyolojik saatine uygun bir uyku düzenine sahip olmamasından kaynaklanır.
Her ne kadar uykusuzluk, depresif bir ruh haline neden olsa da depresyon da uykusuzluğu tetikler. Dolayısıyla depresyonun ve uykusuzluğun birbiriyle iç içe geçen problemler olduğunu söyleyebiliriz.
Özellikle bebekler ve çocuklar için çok önemli olan büyüme hormonu, uyku sırasında salgılanan özel bir hormondur. Uyku düzenine sahip çocuklarda büyüme ve gelişim sürecini destekleyen bu hormon, uykusuz kalan çocuklarda ise yeteri kadar aktive olmuyor.
Ayrıca uykusuzluğun, çocuklarda hiperaktivite ve anksiyeteye de neden olduğunu ekleyelim. Bu nedenle erken yaşta uyku eğitiminin oldukça önemli olduğunu da belirtmek gerekir.
Uykusuzluk, genel olarak düzensiz bir hayatın sonucu olduğu için kilo problemine neden olabilir. Aslında kişiler uykusuz kaldıklarında yemek yeme isteklerinde artış meydana gelir.
Çünkü yetersiz uyku, doygunluk sinyalini gönderen leptin hormonun seviyesinde düşüşe neden olmaktadır. Bu nedenle uykusuz kalan kişilerde, kilo problemi daha sık meydana gelmektedir.
Uzun süreli uykusuzluk yaşayan kişilerin, yaşam kalitesi olumsuz olarak etkilenir. Bununla beraber hormonal birtakım rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Özellikle uykusuzluğun, bağışıklık sistemi üzerinde son derece ciddi etkileri vardır.
Bu noktada uykusuzluğun, kişilerin vücut direncini azaltarak hastalıklara karşı savunmasız olmalarına neden olduğunu söyleyebiliriz.
Uykusuz kalan pek çok insanda cilt sorunları oluşabilir. Bunun temel nedeni ise uykusuzluğun, ciltteki yüksek kortizol seviyesine yol açmasıdır. Yüksek kortizol seviyesi ise cilt sağlığı için önemli bir protein olan kolajenin azalmasına neden olmaktadır.
Bu durum, cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kişilerin erken yaşlanmasına yol açar.
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, pek çok kişinin mücadele ettiği bir rahatsızlıktır. Uykusuzluk ise yüksek tansiyonu tetikleyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla uykusuz kalan veya yeterli uyku kalitesine sahip olamayan bireylerde yüksek tansiyon problemi ortaya çıkabilir.
Uykusuzluğun zararları nelerdir artık bilgi sahibisiniz. Eğer siz de sağlığınıza değer veriyorsanız, verimli bir uyku düzenine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Aksi takdirde sağlığınızın olumsuz bir şekilde etkileneceğini belirtelim.
Bunun için uyku saatlerinizi rutine koyabilir ve günlük en az 7 saat uyumaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca uyku kalitenizi artıracak uyku ürünleri tercih etmeniz de son derece mantıklı olacaktır.
Bu noktada kaliteli uyku ürünlerinin adresi Lova Yatak’ı tercih edebilir, birbirinden kaliteli yatak ve konforlu yastık modelleri arasından dilediğinizi sipariş edebilirsiniz.
Ayrıca size en uygun yatağı bulmak için Lova Uyku Testi’ni çözebilir ve sizin için en rahat yatağın hangisi olduğunu öğrendikten sonra tek tıkla satın alabilirsiniz!
Son olarak Geceleri Mışıl Mışıl Uyumak İçin Ne Yapılır? başlıklı yazımızı da okuyabilir, rahat bir uyku deneyimi için ne yapmak gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız diğer içeriklerimiz için Lova Blog’u takipte kalın!