Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Uyuyan bebeğin yanında bir kadın

Anne Rehberi: Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Uyku eğitimi nasıl verilir sorusu, özellikle yeni anne baba olmuş ebeveynler için en önemli araştırma konularından bir tanesi. Bazı anne babalar bebeklerde uyku eğitiminin çeşitli bağlanma problemlerinin ortaya çıkmasına neden olacağına dair endişe duyarken bazıları da bunun oldukça normal bir süreç olduğu konusunda hemfikir.


Peki bebeklerde uyku eğitimi bebeğin sağlığına zarar verebilir mi? En doğru şekilde uyku eğitimi nasıl verilir ve bu süreçte ebeveynlerin dikkate alması gerekenler nelerdir?


Her yaş için kusursuz bir uyku deneyimi sunan Lova Yatak olarak bugünkü içeriğimizde ebeveynler için büyük merak  konusu olan uyku eğitimi nasıl verilir sorusunu mercek altına alıyoruz. Eğer yeni anne baba olduysanız ya da bebeğinizi dünyaya getirmek için gün sayıyorsanız, içeriğimizi okuyarak bu konu hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeğin başını okşayan bir kadın

Tüm anne ve babalar bebekleri dünyaya geldikten sonra onu en iyi şekilde büyütmek için gereken her şeyi incelikle yapmaya özen gösterirler. Özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin en iyi şekilde beslenmesi ve düzenli aralıklarla bezinin değiştirilmesi kadar nasıl uyutulduğunun da önemli olduğunun bilincinde olmak gerek.


Bebeğin gelişimini etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesi de uyku verimliliğidir. Çünkü bebeklerde salgılanan büyüme hormonunun miktarı uyku sırasında maksimum noktalara kadar ulaşır. Uykusunu almış bir bebek ise hem uyanık olduğu anlarda daha mutlu ve huzurlu olur hem de daha iyi beslenebilir. Böylece olması gerektiği gibi büyür.


Bebeklerde uyku eğitiminin en temel noktası ise anne ve babanın ya da bebeğin bakımını üstlenen kişinin bu konuda tutarlı davranışlar sergilemesi. İlk olarak bu süreçte bebeğinizin bitmek bilmeyen ağlama krizleri ile baş başa kalacağınızı kabullenmeniz gerekiyor. Öte yandan uyku eğitiminin süresinin belirlenmesinde sizin tavrınız da önemli rol üstleniyor.


Peki uyku eğitimi nasıl verilir ve bu eğitime ne zaman başlanmalıdır? Bebeklerde uyku eğitimi için ebeveynlerin tercih ettiği, birden fazla yöntemden söz etmek mümkün. Dilerseniz ilk olarak en çok tercih edilen bebek uyutma yöntemleri hangisi, onlara göz atalım.


Ferber Yöntemi

Telefon ile bebeğin fotoğrafını çeken bir kadın

Adını kurucusu Dr. Richard Ferber’den alan Ferber tekniğinde, bebeklere yanında ebeveynleri olmadan kendi başlarına uykuya dalabilmeyi öğretmek amaçlanıyor.


Elbette bebeğinizi bu tekniğe alıştırmak biraz zaman alabilir. Öte yandan pek çok anne için zor olsa da Ferber yönteminde bebeğin ağladığı zamanlarda harekete geçmeden önce bir süre beklemek, bu tekniğin temelini oluşturuyor.


Bebeğiniz 6 ya da 7 aylıkken uygulamaya koyabileceğiniz Ferber yöntemini başlatacağınızda ilk yapmanız gereken, uyku saati geldiğinde bebeğinizi yatağına yatırmak ve ardından yanından ayrılmak olmalı.


Sonrasında 5 dakika, 10 dakika ve 15 dakika gibi sürekli artan aralıklarla yanına gitmeniz ve bir süre başucunda kaldıktan sonra odadan tekrar ayrılmanız gerekiyor. Bu süre zarfında bebeğiniz ağlayabilir fakat susturabilmek için onu mümkün olabildiğince uzun bir süre kucağınıza almamalısınız.


Bu adımları bir süre tekrarladıktan sonra bebeğinizin buna alıştığını ve ağlamadan, kendi kendine uykuya daldığını görebilirsiniz.


Co-Sleep Yöntemi

Beşiğinde bebek ve beşik süslemeleri

Bu uygulama da bebeklere verilen uyku eğitimi sırasında uzmanların önerdiği ve en çok tercih edilen tekniklerden biri olması ile ön plana çıkıyor. Co-Sleep tekniğinde kritik konu uykuya dalmadan önce ve uyku sırasında bebeğinizle kesinlikle fiziksel bir temas kurmamanız gerektiği.


Bebeğinizi yatağına yatırdıktan sonra uyuyana kadar başucunda durabilirsiniz. Bu sırada bebeğiniz ağladığında onu kucağınıza alarak ya da onunla konuşarak sakinleştirmeye çalışmak yerine kendi kendine uyumasına ortam hazırlamanız gerekiyor.


Ek olarak Co-Sleep tekniğinde bebeğiniz uykuya dalmadan önce sizi yanında göreceği için onunla ilgilenmediğinizde çok yüksek bir tonda ağlamaya başlayabilir. Fakat bu sizi kesinlikle yıldırmasın, bir süre sonra alışacaktır.


Öte yandan uyumadan önce annesinin onun yanında olduğunu bilerek uykuya dalan bebeğiniz, ilk başlarda uyandığında sizi yanında göremezse de benzer bir durum geçerli olabilir.


Ağlamaya Bırakma Yöntemi

Ağlayan iki bebek

“Cry It Out” olarak da bilinen ağlamaya bırakma yöntemi, aslında diğer uyutma teknikleri ile benzer özellikler taşıyor. Yapmanız gereken ise bebeğinizin uyku saati geldiğinde onu yatağına yatırmak ve sonra da sessizce odasından ayrılmak.


Bu teknikte bebeğinizin ağlayarak da olsa yanında kimse olmadan, kendi başına uykuya dalabilmesi amaçlanıyor. Dolayısıyla bebeğinizi uyutmadan önce karnının tok ve bezinin de temiz olduğundan emin olmalısınız.


Hem bebeğinizin hem de sizin sabırlı olmayı öğrenebileceğiniz ağlamaya bırakma sürecinde, tutarlı davranmanız ise çok önemli. Böylece uyku alışkanlığı çok daha kısa sürede oluşacağından bebeğiniz sadece birkaç gün içinde kendi kendine uyumayı öğrenebilir ve uykusu sizin için bir problem olmaktan çıkar.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Yanında oyuncak ayısı olan uyumuş bir bebek

Uyku eğitimine bebeğiniz dünyaya geldikten sonra olabildiğince erken başlamak, uyku alışkanlıklarının daha hızlı bir şekilde oluşturulması noktasında oldukça önemli. Bu nedenle öncelikle kendinizin sonra da bebeğinizin bu eğitime ve sürece hazır olduğunu hissettiğinizde uyku eğitimine başlayabilirsiniz.


Yeni doğmuş bir bebek için uyku eğitimi mümkün olmasa da bebeğiniz 4 ya da 5 aylık olduktan sonra onu yavaş yavaş bu eğitime hazırlayabilir, kendi başına uyumaya alıştırabilirsiniz.


Öte yandan 6 ila 12 aylık bebekler günün yarısından çoğunu uyuyarak geçirirler. Aynı zamanda bu dönemde bebekler geceleri daha az beslenme ihtiyacı duyar ve deliksiz uyurlar. Bu sebeple bebeklerin bu dönemde gece uykuları daha derin ve kaliteli olacağından, uyku eğitimi için bu zamanlar tercih edilebilir.


Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?


Uyku eğitimi nasıl verilir konusuna değindikten sonra bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için uygulayabileceğiniz basit ama bir o kadar da etkili noktaları incelemekte fayda var. Bu ayrıntıları göz önünde bulundurarak ona hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlenebileceği kaliteli bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.


1. Bebeğinizin Uyku Saatlerini Planlayın

Bir elinde kağıt bir elinde bebek tutan bir kadın

Bebeğinizin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için uyku sırasında salgılanan büyüme hormonuna ihtiyacı büyüktür. Bu sebeple bebeğinizin uyku saatlerini sabah en geç 08.00, akşamları da 20.00 ila 21.00 olarak şekilde planlayabilirsiniz.


Buna ek olarak gündüz uykuları da bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Bu yüzden bebeğinizin gün içinde uyanık olduğu saatleri göz önünde bulundurarak öğlen uykuları için de bir düzen sağlayabilirsiniz.


2. Bebeğiniz İçin Günlük Beslenme Rutini Oluşturun

Yeşil elmayı kemiren sevimli bir bebek

Bir bebek için en az uyku kadar önemli olan bir diğer konu da beslenme düzeni. Düzenli olarak beslenen ve karnı tok bir bebek eğer başka herhangi bir problemi yoksa mutlu olur ve ebeveynlerini üzmez.


Bebeğinizin gelişimine bağlı olarak oluşturduğunuz beslenme rutininde bebeğinizin karnını tam olarak doyurmanız ise bir diğer kritik nokta. Bu sayede bebeğiniz geceleri hem uykuya çok daha kolay bir şekilde hazır olur hem de uykusu bölünmemiş olur.


3. Bebeğinize İdeal Uyku Ortamını Sunun

Süslenmiş bebek odası

Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir ve uyku düzeni nasıl oluşturulur sorularını yanıtlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise bebeğiniz için ideal uyku ortamını sunuyor olmanız. Peki bebeğinizin rahatça uyumasını sağlayacak bir uyku ortamı için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?


İlk olarak bebeğinizin uyuduğu odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekiyor. Bunun için oda sıcaklığını 20 ya da 21 dereceye sabitleyebilirsiiz.


Buna ek olarak bebeğinizin uyuyacağı odanın yeteri kadar karanlık olması, uykuya daha kolay bir şekilde dalmasına yardımcı olacaktır. Bunun için geceleri uyurken odasını yalnızca küçük bir gece lambası ile aydınlatabilirsiniz. Öğlen uykusunda da perdeleri örterek yeteri kadar karanlık bir ortam yaratmanız iyi olur.


Hem kaliteli bir uyku hem de bebeğinizin fizyolojik sağlığı için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer nokta ise bebeğinizin yatağı. Hava geçirgenliği sağlayan yataklar, bebeklerin terlemesini önlerken uykularının bölünmesine de engel olur. Böylece minik bebeğiniz kendisini pembe düşler göreceği bir uykunun kollarına bırakarak gece boyu mışıl mışıl uyuyabilir.


Son olarak, bebeğinize ve kendinize ideal uyku ortamı sunmanıza yardımcı olacak ve uyurken rahat etmenizi sağlayacak yatak, yorgan ve yastık seçenekleri için Lova ürünlerine göz atmanızı önerelim.


Uyku eğitimi kadar önemli olan bir diğer konuda bebekler için yatak seçiminin nasıl yapılması gerektiği. Bu konuda bilgi edinmek isterseniz Ayrıntılarıyla Yenidoğan Yatak Seçimi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize mutlaka göz atmanızı öneririz.