Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Yan yatmış yastığına sarılan bir kadın

Neden Rüya Görürüz? Rüyalar İle İlgili Merak Edilenler

Uyku sırasında neden rüya görürüz, gördüğümüz rüyaların bir anlamı var mıdır gibi sorular çoğu kişi tarafından merak ediliyor. Aslında insan hayatının üçte birinin uykuda geçtiğini düşündüğümüzde bu durum oldukça normal. Rüya görmek, farklı pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bilinçaltının dışa vurumu olarak ortaya çıkan rüyalar, kişisel deneyimlere göre de değişkenlik gösterebilir. Peki ama neden rüya görürüz?


Bu içeriğimizde neden rüya görürüz sorusunu yanıtlıyor ve rüyalar ile ilgili merak edilenleri mercek altına alıyoruz. Siz de yazımızı sonuna dek okuyarak rüya görmenin arkasındaki nedenleri öğrenebilirsiniz!

Neden Rüya Görürüz?

Yan uyku pozisyonunda uyuyan gülümseyen bir kadın

Neden rüya görürüz sorusunu yanıtlamak için rüya nedir bilmek gerekir. Rüya, en genel tanımı ile görsel ve işitsel algıya bağlı duyguları ifade eder. Uykunun REM evresinde gerçekleşen rüyalar, oldukça mantıklı veya absürd olabilir.


Rüyalar, çeşitli inanışlar için kutsal sayılan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca psikologların da önem verdiği konular arasında yer alır. Bununla beraber neden rüya görürüz sorusu, yüzyıllardır bilim insanları tarafından araştırılmış ve halen tam olarak nedeni bilinmeyen bir durum olarak karşımıza çıkar.


Bu konuda teori atan ilk bilim insanlarından Sigmund Freud ve Carl Jung’a göre rüyalar, uyanıkken zihnimizde bulunan düşüncelerin yansımasıdır. Dolayısıyla rüyaların ana kaynağının bilinçdışı olduğunu vurgularlar.


Günümüzde ise rüyaların daha çeşitli nedenlerle ilişkili olabileceği yönünde pek çok farklı görüş vardır. Bilimsel adı “oneiroloji” olan rüyaları inceleyen bilim dalı ile uğraşan pek çok bilim insanı bu doğrultuda farklı teoriler ileriye sürer.


Özellikle rüyaların, beyinde var olan rastgele bir elektriklenme sonucunda olabileceğini düşünen birçok bilim insanı vardır. Ancak bu da neden rüya görürüz sorusuna yanıt olabilecek kesinleşmiş bir bilgi değildir. Peki neden rüya görürüz? Bu konuda olası yanıtlar neler olabilir?


1. Duygularımızı Pekiştirmek için Rüya Görürüz

Yan yatmış uyuyan bir adam

Ortaya atılan bir diğer teori ise duygularımızı pekiştirmek için rüya gördüğümüz yönündedir. Yani gün içinde yaşadığımız olaylarda hissettiğimiz duygular, rüyalarımız aracılığı ile pekişir. Bu sayede beyin, duyguları prova ederek daha iyi bir şekilde pekiştirebilir.


2. Hafızayı Güçlendirmek için Rüya Görürüz

Yan uyku pozisyonunda uyuyan yaşlı bir adam

Neden rüya görürüz sorusuna verilecek ilk yanıt hafızayı güçlendirmek olarak karşımıza çıkar. Öyle ki rüya görmenin, genel olarak hafızayı güçlendirdiği ve koruduğu bilinir. İnsan beyni, hafıza kapasitesini artırmak ve bilişsel olarak gelişme sağlamak için rüya görmeye ihtiyaç duyar.


Rüyalar sayesinde geçmiş olaylar ve anılar daha da pekişir, bilişsel konsolidasyona katkı sağlanır. Dolayısıyla rüyaların, günlük yaşamın bir yansıması olduğu ve gün içinde edindiğimiz bilgileri pekiştirmemize destek olduğu sonucuna ulaşılır.


3. Zihnimizi Arındırmak için Rüya Görürüz


Rüya görmenin bir diğer kaynağı da beynin, eksik veya hatalı gördüğü bilgileri düzenlemek istemesi ile ilgilidir. Bu da beyindeki gereksiz pek çok bilginin ve kısa süreli hafızadaki bilgilerin ortadan kaldırılmasına neden olur.


4. Olayları Analiz Etmek için Rüya Görürüz

Yan yatmış bir adam ve üzerinde kitap bulunan bir komodin

Beyin, gün içinde yaşadığımız olayları analiz etmek ister. Bu da bazı teorilere göre en iyi uykuda, rüya gördüğümüz sırada gerçekleşir. Rüyalar, yaşanan son olayların gözden geçirildiği ve analiz edildiği bir anlık tekrar biçimi olabilir.


Dolayısıyla beynin, rüyalar sayesinde olayları analiz etmek istemesi de neden rüya görürüz sorusuna yanıt olabilecek durumlardan bir tanesidir.


5. Beyin Aktivitesi Olduğu için Rüya Görürüz


Rüyaların, sıradan bir beyin aktivitesi olduğu yönünde pek çok araştırma sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmalara göre rüyalar, uykunun bir parçası olduğu gibi anlamsız görüntülerden ibarettir. Ancak yine bu da rüyaların asıl kaynağını kanıtlayan bir durum değildir.

Ne Zaman Rüya Görürüz?

Arka planda uyuyan bir kadın ve ön planda bir saat

Neden rüya görürüz artık biliyorsunuz. Her ne kadar rüyaların asıl kaynağı tam olarak bilinmese de bu konu hakkında pek çok teori vardır. Bununla birlikte merak edilen bir diğer konu da ne zaman rüya görürüz sorusu olarak karşımıza çıkar. Aslında bir insan, yaşamı boyunca ortalama 6 yıl kadar rüya görebilir. Öte yandan rüyaların büyük bir çoğunluğunu REM uykusu sırasında görürüz. Öyle ki her gece yaklaşık 2 saat süren bu süreç, genellikle gece 3 ile 5 arasındaki zaman diliminde meydana gelir.


REM uykusu dahil uyku evrelerinin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmak için Uyku Evreleri Sırasında Vücudun 6 Tepkisi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Rüya Görmek Uyku Kalitesini Etkiler mi?

Yan yatmış yaşlı bir kadın

Rüya görmek söz konusu olduğunda uyku kalitesi ile bir ilişkisi olduğunu da belirtmek gerekir. Dolayısıyla rüyaların, uykuyu etkilediğini söyleyebiliriz; ancak bu, sık sık ortaya çıkan bir durum değildir.


Aslında rüya görmek, sağlıklı uykunun bir parçasıdır ve uyku üzerinde herhangi olumsuz etkisi yoktur. Öte yandan kabuslar için aynısını söylemek pek de mümkün değildir. Çünkü kabuslar, uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir özelliktedir. Ayrıca kabuslar, uyku bozukluklarını tetiklediği gibi uykuda sıçramaya ve uykusuzluk problemlerine de neden olabilir.


Uykusuzluk nedenleri nelerdir, uykusuzluk nelerden kaynaklanır öğrenmek için 10 Temel Uykusuzluk Nedeni başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Kullanıcılarına kusursuz uyku konforu sunan Lova Yatak olarak hazırladığımız bu içeriğimizde neden rüya görürüz sorusunu yanıtlayarak rüyalar konusunda detaylı birtakım bilgiler verdik. Bugün rüyaların asıl kaynağının ne olduğu konusundaki araştırmalar halen devam ederken rüya kavramına ilişkin bilinmeyenler de oldukça fazladır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki kaliteli bir uykunun, vücuda verdiği rahatlık ile rüya kalitesi de olumlu bir şekilde etkilenecek ve kabus görme sıklığı da azalacaktır. Eğer siz de uykudan aldığınız verimi en iyi seviyeye getirmek isterseniz uyku boyunca deliksiz uyumanıza yardımcı olacak yastık ve yatakları, Lova Yatak kalitesi ile satın alabilirsiniz.


Son olarak neden rüya görürüz sorusuna verdiğimiz yanıtlar gibi neden esnediğimizi de öğrenmek isterseniz Neden Esneriz Sorusuna Verilebilecek 8 Yanıt başlıklı yazımızı okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz.