Tüm ürünlerde ÜCRETSİZ Kargo Fırsatı!
{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }
Yatağından korkuyla fırlamış bir kadın

Kabus Nedir ve Neden Kabus Görürüz?

Kabus görmek, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Stres, travmatik tecrübeler, kaygı, uyku bozuklukları, ilaç kullanımı ya da bazı tıbbi durumlar kabusa temel hazırlayabilir. Örneğin post travmatik stres bozukluğu yaşayan bireyler sürekli olarak kabus görmektedir. Haydi gelin neden kabus görüyoruz hep beraber öğrenelim!

Kabus Nedir?

Gece uykusundan kalkmış bir kadın

Kabus, genellikle uykuda görülen rahatsız edici ve korkutucu rüya görme deneyimidir. Kabuslar, bireyin bilincini kaybetmeden yaşadığı yoğun ve canlı görüntüler olarak da ifade edilebilir. Çoğunlukla gerçekçi olmayan, ürkütücü ya da endişe verici içeriklere sahip rüyalardır.


Kabuslar, uykunun REM evresinde ortaya çıkmaktadır. Bahsi geçen evre, rüya görme süreci olarak bilinir ve çoğu zaman uykunun derin aşamalarını niteler. Kabuslar daima birey uykusundan uyanana kadar devam eder. Kabuslar kişinin uyku kalitesini etkiler. Uykusuzluk, yorgunluk, kaygı ya da korku gibi sorunlara sebebiyet verebilir.


Bazı durumlarda kabus kaynaklı yoğun korku ya da endişe hissi, kişinin uykuya dalamamasına, tekrar uyuyamamasına neden olacaktır. Kabus görme ile ilgili psikolojik tedaviler, altta yatan sebebe göre değişecektir. Stres yönetimi, uyku hijyeni tedbirleri, gevşeme teknikleri ve bazen de terapi gibi stratejiler kabusların kesilmesini sağlayabilir.


Kabus görmek ile ilgili problemler artarak devam ediyor ve yaşam kalitesini ciddi manada etkiliyorsa bir uyku uzmanı, psikolog ya da psikiyatra başvurmak gerekebilir. Bu tür durumlar hiçbir şekilde ertelenmemeli, bir profesyonelden yardım almak mutlaka düşünülmelidir.

Kabus Görme Nedenleri Nelerdir?

Yüzünü örtü ile kapatan korkmuş bir kadın

Kabus görmek, birden fazla nedenden ötürü meydana gelebilen doğal bir durumdur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:


1. Yoğun Stres


Stresle birleşen kaygı, uyku düzenini etkiler ve kabusların ortaya çıkmasına neden olabilir. Günlük yaşamda meydana gelen stresli olaylar ya da kişisel problemler, beyindeki stres tepkilerini etkileyerek kabusların oluşmasına temel hazırlayabilir.


2. Korku ve Travma


Geçmişte yaşanan travmatik olaylar ya da korkutucu tecrübeler, kabusların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bu tür deneyimler, bilinçaltına kodlanır ve uyku sırasında tekrar canlanır.


3. Uyku Bozuklukları


Uyku apnesi, uyurgezerlik gibi uyku bozuklukları, kabus oluşumunu artırır. Bu tür bozukluklar, uyku döngülerini belirgin bir biçimde etkiler. Rüya aşamalarında anormalliklerin oluşmasına sebebiyet verir.


4. Yanlış Beslenme


Yemek yedikten hemen sonra uyumak, yağlı yiyecekler tüketmek ve asitli içecekleri sıklıkla içmek de uyku bozukluklarına, dolayısıyla kabus görmeye neden olur.


5. Alkol Tüketmek


Alkol uykuya çabuk dalmayı sağlasa da ne yazık ki kabus görmeye neden olabilen bir içecektir. Bu yüzden alkol tüketmemeli, sağlığınıza zarar vermemelisiniz.


6. Uyku Ortamı


Kabus görmek ve uyku ortamı arasında büyük bir ilişki kurulabilir. Rahatsız bir uyku alanı yani yüksek ses içeren, gözü rahatsız eden ışıklandırmaya sahip olan yerler uyku kalitesini düşürerek kabus görme ihtimalini artıracak demektir.


Kötü kabus görme nedenlerinin kişiden kişiye değişebileceği de asla unutulmamalıdır.

Bebekler Neden Kabus Görür?

Esneyen ve ağlayan bir bebek

Bebeklerin kabus görmesi genel olarak hayal güçlerinin gelişimi ile ilişkilendirilmektedir. Bebekler, evreni anlamlandırmak ve etraflarında olup biteni işleyebilmek için sürekli biçimde deneyim ve bilgi kazanırken rüya, kabus gibi tecrübeler de edinirler. Kabuslar, bebekler tarafından görüldüğünde de yaşanan stresli ya da korkutucu olaylarla bağdaştırılır. Bebeklerin kabus görmesine neden olan etkenler ise şöyledir:


Duygusal ya da Fiziksel Stres


Bebekler fiziksel ya da duygusal bir stres haline girdikleri zaman kabus görmeye başlar. Örneğin, rahatsız edici bir tıbbi müdahaleden sonra kabus görebilirler. Bu çok normaldir ancak devamlı olarak kabus gören bir bebeğiniz varsa uzmana danışmanızı öneriyoruz.


Uyku Düzeninin Bozulması


Uyku düzeni oturmuş olan fakat sonradan rutini bozulan bir bebek kabus görmeye başlayacaktır. Bunun için yeni bir rutin belirlemek en faydalı hareket olur. Çünkü yetersiz uyku kabus görme olasılığını gözle görülür biçimde artırır.


Gelişimsel Faktörler


Bebeklerin algıları ve hayal güçleri gelişim gösterdikçe kabus deneyimlerine etki eder. Beyinleri yeni bilgileri kaydetmek ve deneyimleri işaretlemek için uyku esnasında çalışmayı sürdürürken bu süreçte kabuslar kendini gösterebilir.


Bonus Soru: Kabus Görmemek Normal Bir Durum mudur?


Evet, kabustan uzak bir şekilde uyumak gayet normal bir durumdur. Kabuslar çoğunlukla sıradan bir uyku deneyiminin parçası olarak nitelenir. Genellikle de zararsızdır. Fakat günümüzde hiç kabus görmeyen insanlar da vardır. Kabus görmek ne kadar normalse görmemek de o kadar olağandır. Endişe etmeyin.


Kabus görmek ile ilgili birçok bilgi sunmuş olduk. Fakat dilerseniz Neden Rüya Görürüz? Rüyalar ile İlgili Merak Edilenler başlıklı içeriğe de göz atabilirsiniz. Ayrıca Lova Yatak’ın konforlu uyku ürünleri ile kabus yerine keyifli rüyalar içeren uykulara dalabilirsiniz. İyi uykular dileriz!