Hipersomnia nedir sorusunu yanıtlamadan önce uyku evreleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak daha faydalı olabilir. Dünya Uyku Vakfı tarafından yapılan açıklamalara göre uyku döngüsü her biri ortalama 90 dakika süren 4 ayrı aşamadan oluşmaktadır.
Hipersomnia yaşayan kişilerde ise uyku döngüsünün problemsiz bir şekilde tamamlanmış olması yeterli değildir. Bireyler uyku ihtiyaçlarını karşılamış olsalar da gün içinde kendilerini sürekli olarak uykusuz hissetme eğilimindedirler.
Yani hipersomnia nedir sorusu, gün içerisinde herhangi bir sebep olmaksızın aşırı uykulu olma hali olarak açıklanabilir. Hipersomnia yaşayan kişiler, gece ne kadar iyi uyumuş olursa olsunlar gündüzleri yorgun, halsiz ve bitkin olmaktan şikayetçi olmaktadırlar.
Bu kişilerin enerji düzeylerinin çok düşük olması, en sıradan günlük aktivitelerini dahi yapmakta zorlanmalarına neden olmaktadır. Öyle ki uzun bir süre aynı işe odaklanmak, işe gitmek, yürüyüşe çıkmak ve daha pek çok aktivite onlar için epey zorlayıcıdır.
Çeşitli uyku bozukluklarının, hipersomnianın ortaya çıkmasında etkili olduğunu da söylemek mümkündür. Sözünü etmiş olduğumuz bu hastalıkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Gündüz atakları olarak da ifade edilen narkolepsi, günün çeşitli saatlerinde görülen uyuma isteğidir. Narkolepside hastalar birkaç dakika süren bir uyku hali yaşadıktan sonra kendilerine gelebilirler.
Narkolepside yaşanan uyku atağı, bireyi gerçek anlamda dinlendirmektedir. Uykuya dalma sırasında ya da uyandıkları esnada çeşitli halüsinasyonlar gören kişiler, bu duruma günün her anında yakalanabilmektedirler.
Klein Levin sendromu genellikle 10 ila 20 yaş arasındaki genç erkeklerde görülmektedir. Hayat kalitesini çok önemli ölçüde etkileyen bu sendromu yaşayan bireyler, pek çok konuda aşırıya kaçmaya meyillidirler.
Örneğin, Klein Levin sendromuna yakalanan gençlerde aşırı uyku isteği ile birlikte aşırı yemek yeme isteği, aşırı cinsel dürtü veya aşırı sinir görülebilir. Fakat bu durum kısa sürelidir. Ara ara tekrarlayan bu ataklar bittikten sonra birkaç ay içinde yeniden başlayabilir.
Genellikle genç yaştaki bireylerde görülen idiyopatik hipersomniada kişiler yalnızca birkaç saatliğine de olsa uyuma ihtiyacı hissederler.
Buna ek olarak geceleri uyumakta ve gündüzleri uyanmakta zorlanan kişilerde görülen idiyopatik hipersomnia, insomnia olarak da bilinen kronik uykusuzluğun temel nedenlerinden biridir.
Sabahları uyanmakta güçlük çekiyorsanız En Etkili Uyku Açma Yöntemleri Nelerdir? başlıklı yazımıza mutlaka göz atmanızı öneririz.
Artık hipersomnia nedir biliyorsunuz. Peki ama hangi semptomlar hipersomnia belirtileri arasında sayılabilir? İşte uyku hastalığının 5 kritik belirtisi!
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi hipersomnia hastaları kendilerini gün içerisinde genellikle yorgun hissetmektedirler. Bu sebeple de gece uykusundan çok gündüzleri uyumaya meyilli oldukları söylenebilir.
Öte yandan geceleri verimli bir şekilde uyumuş olsalar da gün içinde herhangi bir saatte uykuya dalabilirler.
Gün içerisinde bir işe odaklanmakta güçlük yaşayan kişilerin de hipersomnia yaşamaları muhtemeldir. Özellikle iş saatlerinde ya da ders çalışma vakitlerinde yaşanan konsantrasyon eksikliği akla hipersomniayı getirebilir.
Kaygı ve stres, birçok uyku bozukluğunda olduğu gibi hipersomnianın da tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
Özellikle gündüz saatlerinde yaşanan iştah kaybı ve iştahsızlık da hipersomnia belirtilerinden bir tanesidir.
Aşırıya kaçan gündüz uykusu gibi yorgunluk ve halsizlik de hipersomnianın en önemli belirtileri arasındadır. Hipersomnia yaşayan bireyler, yetişkin bir insanın ihtiyacı olan 8 saatlik uyku süresini doldurmuş olsalar da kendilerini sürekli yorgun hissederler.
En çok rastlanılan uyku rahatsızlıklarından biri de uyku felci. Uyku felci ile ilgili bilmediklerinizi öğrenmek için Uyku Felci Nedir? Uyku Felci Nasıl Önlenir? başlıklı yazımızı da okumayı unutmayın!
Halk arasında uyku hastalığı olarak tabir edilen hipersomnia, yaşamı tehdit etmese bile hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır. Bu yüzden mutlaka kontrol altına alınması gerekir.
Uygulanacak tedavi yöntemi, hipersomnianın ortaya çıkış nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Narkolepsi tedavisine yönelik bazı ilaçlar, hipersomnianın da ortadan kaldırılması noktasında etkili olmaktadır.
Öte yandan yaşamınızda yapacağınız bazı ufak değişiklikler, hastalığı direkt olarak ortadan kaldırmasa da semptomları iyileştirebilir. Bu küçük değşiklikleri şöyle sıralamak mümkün:
Eğer çok yoğun ve stresli bir yaşamınız var ise hipersomnia yaşama ihtimaliniz bulunuyor. Fakat bu durumu minimuma indirmek adına hayatınızda basit değişiklikler yapabilirsiniz.
Örnek verecek olursak, bilgisayar başında çok fazla vakit geçiyorsanız ya da gün içinde telefon ekranına çok fazla maruz kalıyorsanız, elektronik eşyalarla geçirdiğiniz zamanı azaltmaya yönelik adımlar atabilirsiniz.
Özellikle de uyumadan hemen önce telefonla ilgilenmek yerine kitap okuyabilir ya da kısık sesle müzik dinleyebilirsiniz. Böylece hem daha kolay bir şekilde uykuya dalmış olursunuz hem de zihninizi daha iyi dinlendirebilirsiniz.
Aşırı alkol tüketimi de hipersomnianın nedenleri arasında gösterilebilir. Bu anlamda hipersomniayı iyileştirmek adına alkol tüketimine son vermek yerinde bir karar olacaktır.
Düzensiz uyku, yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra pek çok hastalığa da kapı aralamaktadır. Bu yüzden yalnızca hipersomnia hastalarının değil, sağlıklı ve iyi bir hayat yaşamak isteyen herkesin uyuduğu ve uyandığı saatlere dikkat etmesi gerekir.
Uyku kalitesini yükseltebilmek adına en verimli uyku saatleri içerisinde uykuda olmaya özen gösterilmeli, gece geç saatlere kadar oturulmamalı ya da çalışılmamalıdır.
Uykudan maksimum verimi elde edebilmek adına uyuduğunuz odanın düzenine, yatağınızın ve yastığınızın rahatlığına da dikkat etmeniz önemlidir.
Uyku verimliliği ve yatak kalitesi arasında çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. Eğer yatağınızı değiştirmek istiyorsanız fakat kullanıcılarına kusursuz uyku konforu sunan Lova Yatak ile henüz tanışmadıysanız kaliteli yatak ve beyaz tekstil ürünlerini incelemenizi tavsiye ederiz.
Yatak seçimini nasıl yapacağınız konusunda kararsızlık yaşıyorsanız Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı içeriğimizi okuyarak bu konuda dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.