Çok uyumanın nedenleri saymakla bitmez. Her bir sebep de birbirinden ayrı olaylar sonucunda ortaya çıkar. Çok uyumak neden olur sorusunun yanıtı şöyledir: Yaş faktörü bu durumu etkiler, genetik sebeplerle de çok ya da az uyunabilir. Hipersomni, narkolepsi ve obstrüktif uyku apnesi gibi uyku rahatsızlıkları da bu duruma neden olabilir. Her birini gerekçeleri ile açıklıyoruz:
Yaş faktörünü göz önünde bulundurmak gerekir. Çocukların yetişkinlere kıyasla daha fazla uyuması lazımdır. Yaşlı bireyler ise genç yetişkinlere oranla daha çok uyumalıdır. Sağlık durumu ve aktivite seviyesi de bu meselede oldukça etkilidir.
Genler, içsel uyku ve sirkadiyen ritimlerin ilerleyişinde etkilidir. Yapılan pek çok araştırma neticesinde bazı bireylerin 3-4 saat kadarlık bir uyku uyuyarak kendini daha iyi hissettiği ortaya çıkmıştır.
Bahsi geçen gen kalıtsal olmasının yanı sıra nadirdir. Öte yandan insanların büyük bir çoğunluğu ise en az 7-8 saat gece uykusu uyumadan dinlenmiş hissedemez. Sonuç olarak bu tür zıtlıklarla karşılaşmak oldukça normaldir.
Çok uyumanın en sık rastlanan nedenlerinden biri hipersomni rahatsızlığıdır. Bu hastalıkla savaşan bireyler uzun saatler boyunca uyur. Gün boyunca yorgun ve uykuludurlar. Özellikle gece uykuları saatlerce sürmektedir. Ayrıca sürekli kaygılı olurlar, enerjileri düşer. Zaman zaman hafıza problemleri bile yaşayabilirler.
Obstrüktif uyku apnesi, uyku esnasında nefes almanın durması ve uyku rutininin sekteye uğramasına neden olan bir çeşit rahatsızlıktır. Böylelikle uyku gereksiniminde artış görülecektir. Uyku apnesi tedavisinde horlama protezi tedavisi kullanılır. Çünkü kişi horladığı ve ağzı açık kaldığı için apne ile mücadele ediyordur.
Narkolepsi, beynin uyku döngüsünü hiçbir koşulda kontrol altına alamadığı bir uyku rahatsızlığıdır. Bu hastalıkla mücadele etmek durumunda kalan insanlarda gündüz uykusu ve ani uyku halleri ağır basar. Araç kullanırken bile uyuyabilirler.
Hatta sohbet ederken ya da herhangi bir sunum yaparken, kısacası her zaman ne yapıyorlarsa yapsınlar bir anda uykuya dalmaları mümkündür. Konuya dair daha ayrıntılı bilgi almak için dilerseniz Narkolepsi Nedir? Narkolepsi Belirtileri Nelerdir? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Çok uyumak bireyin bünyesinde büyük hasarlar yaratabilir. Çok uyumak zararlı mı sorusunun yanıtı ise şöyledir: Evet çok uyumak zararlıdır. Depresyon riskini artırmasının yanı sıra obezite gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur. Kalp hastalıkları, baş ağrısı, sırt ve bel ağrılarına sebebiyet verir. Her bir ayrıntıyı şu şekilde ele alabiliriz:
Gerçekleştirilen pek çok araştırma sonucunda fazla uyuyan insanların daha sık depresyona girdiği görülmüştür. En çok da genç yaştaki bireylerin bol bol uyuyarak depresyonun üstesinden gelmeye çalıştığı ortaya çıkmıştır. Fakat bu durum, depresyonu geçirmek yerine ne yazık ki daha fazla sağlık sorununun meydana gelmesine neden olmuştur.
Çok uyumak baş ağrısı yapar mı sorusunun yanıtı bellidir: Fazla uyumak, beyinde yer alan nörotransmitterlerin dalgalanmasını sağlar. Bu da direkt olarak baş ağrısının başlamasına neden olur.
Çok uyuyan insanlar, obeziteye daha sık yakalanıyor. Çünkü çok uyumak demek hareket seviyesinin azalması demektir. Durmaksızın uyuyan, hiç hareket etmeyen birinin kilo alması hayli kolay olur. Bu yüzden düzenli spor yapmak önemlidir.
Sürekli oturarak çalışan insanlarda daha sık görülen sırt ve bel ağrıları, fazla uyuma durumunda da ortaya çıkabilir. Uzun bir zaman dilimi süresince bedenin hareket etmemesi, sağlığı daima kötü yönde etkileyecektir. Kemikler ve kaslar günden güne gücünü yitirecektir. O nedenle bel ve sırt egzersizleri yapılması lazımdır.
Kardiyoloji alanında araştırmalar yapan bilim insanlarının ulaştığı sonuçlar doğrultusunda fazla uyuyanların kalp rahatsızlıklarına daha çok yakalandığı bilgisi gündeme gelmiştir. Ayrıca çok uyku uyuyan birinin nefes darlığı çekmesi de normaldir. Uyunan ortamın düzenli olarak havalandırılması şarttır. Aksi halde bu tür rahatsızlıklar artmaya devam eder.
Hamilelikte çok uyumak normal bir durumdur. Gebelik esnasında bedende birçok fizyolojik değişim yaşanır. Bahsi geçen değişimler kişinin günlük aktivitelerinin neredeyse tamamına tesir etmektedir. Hamile bireylerin fazla uykuya gereksinimi vardır. Özellikle ilk hamilelik sürecinde buna daha sık rastlanır.
Uyumanın gebelikte son derece önemli bir yeri var. Anne adayının yeteri kadar uykusunu alabilmesi, bebeğin gelişimi ve genel sağlık durumu açısından da mühimdir. Fakat anormal düzeyde fazla uyumanın olumsuz yanları bulunmaktadır. Hamileliğin 6. ayından itibaren kişinin aşırı derecede uyku gereksinimi olabilir. Vücut ödem toplamaya başlar.
Hamilelik diyabeti ve uyku apnesi gibi hastalıklar da fazla uykudan dolayı meydana gelmektedir. Gebe bireyler daima doktorları ile uyku düzeni konusunda iletişime geçmelidir. Şayet sorunlu bir durum varsa doktor bunu çözecek, yeni bir uyku rutini oluşturma konusunda anne adayına elinden geldiğince yardımcı olacaktır.
Ne az ne çok, olması gerektiği kadar uyumak mühim. Çok uyumak zararlı mıdır sorusunun yanıtlarını verdiğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Dilerseniz Lova Yatak web sitesi üzerinden yatak modelleri arasından seçim yapabilir, huzurlu ve konforlu bir uykunun kapılarını aralayabilirsiniz!