Çocuklar için öğle uykusunun öne çıkan faydalarından biri, daha fazla bilgi hatırlamaktır. Yapılan bir çalışma öğle uykusunu alan çocukların %10 daha fazla bilgi hatırladıklarını ortaya çıkarmıştır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların yeni bilgi edinip hafızaya depolamaları son derece önemlidir. Öğle arasında yapılacak bir uyku rutininin de yeni bilgilerin beyindeki öğrenme bölgesini aktif ettiği bilinmektedir. Kısacası kreşte veya evde 3 saati geçmeyecek bir uyku, çocuğunuzun öğrenme verimliliğe olumlu yansıtacaktır.
Çocuklar için önerilen öğle uykusu, zihinsel aktivitelerde daha verimli olma imkânı sunar. Hafızayı güçlendirmekle beraber zihinsel yorgunluğu da azaltarak yeni bilgi öğrenme sürecini hızlandırır. Dinlenmiş bir zihin ile problem çözme ve analiz etme yetkinliğinin gelişmesini destekler. Ayrıca dinlenen ve öğrenmeye açık bir zihin, yaratıcı görsel-uzamsal beceri edinme konusunda da daha iyi çalışır.
Bedensel yorgunluğun önüne geçmenin yollarından biri de uykudur. Kreşlerde oldukça aktif olan çocuklar, fiziksel olarak oldukça yorururlar. Oyun dönemindeki çocukların bedensel gelişimine katkı sunmak amacıyla uyku tavsiye edilir. Stresten kaynaklanan kas gerginliği ve yorgunluğu da uyku sürecinde atılır. Yine bağışıklık hücrelerinin yenilenmesi için mutlaka uyku sürecinin verimli şekilde tamamlanmasına ihtiyaç duyulur. Çocukların hastalık direnci kazanmalarının yolu da bağışıklığı güçlendiren yeterli uykudan geçer. Kısacası 2-7 yaş arasın gerekli olan bedensel gelişimin önemli anahtarından biri dengeli uyku rutinidir.
Çocuklarda görülen dikkat eksikliğinin doğal tedavi destekleyicilerinden biri öğle uykusudur. Gece ve gündüz uykusuna ek olarak öğle uykusu, konsantrasyonu düzenleyerek çocuğun dikkatini artırır. Bununla birlikte ilerleyen dikkat eksikliği için tıbbi ve psikolojik tedaviye başlamak gerekir.
Oyun dönemindeki çocuklar, bu dönemi verimli şekilde geçirmek için zihinsel ve bedensel enerjiye ihtiyaç duyar. Öğle arasında alınan uyku ise günün kalanında gerekli enerjinin depolanmasını destekler. Özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların öğle arasına doğru enerji düşüşleri yaygın bir durumdur. Bu saatlerde alınan verimli bir öğle uykusu; odaklanma ve enerji takviyesi adına önemli bir kazanımdır. Uykusunu alan çocuklar hem zihinsel hem de fiziksel aktiviteler için daha hazır bir beyin ile günün kalanını devam ederler.
Çocuklar için öğle uykusunun verimli geçmesi, ortamdaki unsurlara bağlıdır. Çocuğun bulunduğu steril, rahat ve gürültüsüz olması önemlidir. Böyle bir ortamda gerçekleşen uyku, uykudan alınacak verimin de fayda getirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğun biyolojik uyku saatine de dikkat ederek ideal bir öğle uykusu saati belirlemek gerekir. Öğle arasında evde olan çocukların en az 20 dakika en fazla 3 saat kadar uyumalarına izin verebilirsiniz. Yine öğle yemeğinin çok ağır olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu unsurları göz önünde bulundurarak çocuğunuzu verimli bir öğle uykusuna uğurlayabilirsiniz.
Çocuklarda öğle uykusu faydaları nelerdir, çocuklarda öğle uykusu ne zaman biter sorularını yanıtladık. Kaliteli ve hijyenik bir uykunun en güvenilir adresi Lova Yatak üzerinden aradığınız konforu içeren tüm yatak ve tekstil ürünlerini kategoriler üzerinden inceleyebilirsiniz.